Депутат Київради обурена тим, що Мінкульт узгодив 22-поверхову забудову в історичній частині столиці

Депутат Київради обурена тим, що Мінкульт узгодив 22-поверхову забудову в історичній частині столиці
Скандальне будівництво на території Сінного ринку
Фото: nikorupciji.org

У пам’яток, що знаходяться близько до будівництва багатоповерхівки, вже є тріщини

Депутат Київради, член постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Ольга Балицька в інтерв'ю «Главкому» розповіла, що заступник міністра культури Тамара Мазур надала історико-містобудівне обґрунтування на будівництво 22-поверхового будинку у центрі столиці.

«На місці Сінного ринку наразі будується (спочатку я думала, що це кілька багатоповерхівок, але ні) великий будинок - 114 тисяч квадратних метрів на території 1,8 гектарів. Для розуміння, нормальною максимальною серед девелоперів Києва вважається щільність у 30 тисяч квадратних метрів на гектар. Тобто цей об’єкт мав би бути вдвічі менший. Це все одно, що три бізнес-центри «Парус» побудувати на тій території», - заявила Балицька.

За її словами, забудовники отримали певну кількість документів.

«І найодізніше те, що вони отримали історико-містобудівне обґрунтування на будівництво багатоповерхівок у центрі міста за підписом заступника міністра культури Тамари Мазур. Що в цьому обґрунтуванні дивує? Це такий документ на сторінок 50. І в ньому чотири сторінки займає перепис переліку тих історичних будівель, пам’яток архітектури, які є навколо. Написано, що їх не можна руйнувати, що максимально допустима висотність там - 27 метрів. Але наприкінці всього зазначено: але в даному випадку ми дозволяємо будівництво цих будівель. Тобто історико-містобудівне обґрунтування є непослідовним і викликає здивування», - зазначила депутат Київради.

Балицька підкреслила, що пам’ятки, які знаходяться близько до будівництва, вже потерпають.

«Та, окрім фізичного руйнування, є ж ще й естетичне руйнування. Якщо ви поруч з пам’ятками побудуєте «міні-Троєщину», то сприйняття цього історичного мікрорайону буде зовсім інше. Ми багато замислюємося над висотністю, параметрами, але є ще одна річ - фасади. Це абсолютно інший стиль будівництва, неприпустимий у центрі», - резюмувала депутат Київради.

Нагадаємо, сандал із забудовою Сінного ринку почався в 2015 році, коли його руїни зрівняли з землею. Звести тут мають підземний паркінг, житлові та офісні споруди до 22 поверхів. Проект будівництва обурює жителів прилеглих будинків та громадських активістів, оскільки навколо цієї території розташовано дев’ять пам’яток місцевого значення та 28 об’єктів культурної спадщини. На окремих із цих будівель після початку будівництва вже з’явилися тріщини. Вражає і щільність забудови: планується збудувати комплекс, площею 114 тис. м².

Раніше «Главком» повідомляв, що під вікнами депутати Київради влаштували «похорон».


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: