Депутати бояться вирішувати долю 800 суддів, які чекають на безстрокове призначення, - спікер

Депутати бояться вирішувати долю 800 суддів, які чекають на безстрокове призначення, - спікер

Глава Верховної Ради пояснив, чому нардепи бояться голосувати стосовно суддів, призначених ще за часів Януковича

Новий голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому вже досить довгий час у Верховній Раді не можуть вирішити питання із 800 суддями, призначеними ще за часів Януковича, в яких сплив термін 5-річної каденції, і які зараз чекають на довічне призначення.

«В цьому напрямку є дискусії. В чому ключова проблема? Депутати бояться голосувати. Бо у нас є випадки, коли проголосували декількох суддів. А потім виявилось, що ті судді мали корупційне минуле. І депутати-реформатори, які натиснули «за», опинились під шквалом громадської критики. Всі просто бояться голосувати. Але ситуація складна. У нас є райони, де один-два судді, де просто не виконуються  функції судочинства. Це, звичайно, повноваження комітету (з питань правової політики та правосуддя, - «Главком»). І комітет з цього приводу здійснив дуже багато різних спроб», - повідомив спікер парламенту.  

Парубій додав, що запропонував провести громадське обговорення, щоб виокремити хоч якусь категорію суддів, стосовно яких немає критичних зауважень. На що голова комітету Руслан Князевич відповів, що таке вже проводилося, і щодо усіх були застереження.

«Парламент не має слідчих функцій, щоб по кожному судді отримати достовірні дані. Я вже мав розмову із НАБУ, щоб вони допомогли нам з того списку виокремити хоча б частину суддів, питання про яких можна було винести в зал», - додав Парубій.

Голова Верховної Ради також прокоментував позицію міністра юстиції Павла Петренка, яка  полягає в тому, щоб звільнити всіх 800 суддів, а потім через конкурс закрити ці вакансії новими людьми.

«Я знаю позицію міністра. Ми з ним з цього приводу мали дуже довгу розмову спільно з громадськими активістами. Але для мене залишається важливою позиція комітету. Я як голова Верховної Ради повинен орієнтуватися на неї. Під час нашої останньої розмови Князевич попросив ще певну паузу перед тим, як озвучити остаточне рішення комітету. І я все-таки буду вносити в зал ту пропозицію, яка буде узгоджена з комітетом», - підкреслив Парубій.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: