Депутати вимагають розслідувати причетність Гонтаревої до «грошей Януковича»

Депутати вимагають розслідувати причетність Гонтаревої до «грошей Януковича»

Комітет ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності чекає на звіт Гонтаревої

Група народних депутатів звернулася до Генеральної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України з вимогою перевірити роль глави Національного банку України Валерій Гонтаревої в угодах з придбання цінних паперів для офшорних компаній оточення екс-президента Віктора Януковича. Про це заявив глава Комітету ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.
«Ми з групою депутатів звернулися до правоохоронців (ГПУ. – Ред.), щоб вони розслідували ці факти: чи справді вони мають місце чи ні. Якщо дійсно мають місце, то дати їм відповідну законну оцінку», – заявив парламентарій.

Він наголосив, що Гонтаревій так чи інакше доведеться відповісти депутатам на питання про деталі угод щодо грошей Януковича, пише Hubs.

«Раз на рік вона повинна звітувати перед профільним комітетом ВР. Якщо я не помиляюся, в жовтні вона буде у нас. Ми відповідного листа вже написали, щоб вона у нас була на звіті», – уточнив глава банківського комітету.
Нагадаємо, в 2013 році компанія «Інвестиційний капітал Україна», якою в той час володіла і керувала Валерія Гонтарева, супроводжувала операції з купівлі цінних паперів для кіпрських компаній, що належать наближеним до Януковича чиновникам. У 2014 році на рахунках цих фірм в українських банках Генпрокуратура заарештувала цінні папери Мінфіну вартістю близько $1,5 млрд. Кабмін подав до парламенту законопроект, який передбачає конфіскацію цих коштів до бюджету держави.
На думку низки народних депутатів, Гонтарева була в курсі фінансових схем, які реалізовувало оточення Януковича, тому її свідчення допоможуть повернути в бюджет заарештовані кошти.
Раніше глава Комітету Верховної Ради щодо запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв заявляв, що Генпрокуратура не притягає Валерію Гонтареву до розслідування справи щодо грошей Януковича, оскільки вона входить до однієї політичної групи з генпрокурором Юрієм Луценком і користується підтримкою президента Петра Порошенка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: