Держгеонадра провокує чорний ринок видобутку бурштину – нардеп

Держгеонадра провокує чорний ринок видобутку бурштину – нардеп
Видобуток бурштину

Держгеонадра не видає жодного дозволу на легальний видобуток, утримуючи на це державну монополію

Державна служба геології та надр України провокує чорний ринок видобутку бурштину, не видаючи у прозорий спосіб ліцензії на видобуток. Про це заявив позафракційний народний депутат Остап Єднак в ефірі «5 каналу».

«Я робив звернення до Держгеонадра, аби з’ясувати, скільки і кому видали ліцензій. Знаю, що значна кількість приватних інвесторів зверталися з тим, аби отримати дозвіл на видобуток бурштину у правовому полі, – зазначив депутат. – Держгеонадра не видає жодного дозволу на легальний видобуток, утримуючи на це державну монополію».

Єднак повідомив, що у парламенті є зареєстровані законопроекти і про бурштин, і про старательську діяльність, які врегульовують ринок і дають можливість дрібним старателям об’єднуватися в артілі та законно здійснювати видобуток.

«Незважаючи на чималу кількість законодавчих ініціатив, нині у парламенту немає політичної волі для врегулювання питання видобутку бурштину», – зауважив нардеп.

Проте, на його переконання, закони не вирішать проблем, бо паралельно органи виконавчої влади мають працювати над легалізацією видобутку.

Щодо питання рентної плати за видобуток, то депутат переконаний, що вона має бути збалансованою, а частина прибутку має йти на ліквідацію наслідків від видобутку та залишатися в бюджетах місцевих громад у тих областях, які зазнають великого техногенного навантаження під час видобутку корисних копалин.

«У парламенті вже є законопроект, яким передбачено, що кошти від видобутку залишатимуться в бюджетах місцевих громад», – наголосив Єднак.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: