Дипломат пояснив, чому треба вводити візовий режим із РФ

Дипломат пояснив, чому треба вводити візовий режим із РФ
6 жовтня Верховна Рада розгляне питання вводу візового режиму з Росією

Експерт з безпекових питань Центру дослідження Росії впевнений, що Україні треба вводити візовий режим з Росією

Візовий режим України з РФ вкрай необхідний. Держава себе убезпечить від небажаних елементів з країни, якій не довіряє.

Таку думку висловив Борис Базилевський, експерт з безпекових питань Центру дослідження Росії, Надзвичайний і Повноважний Посол України, Генеральний Консул України в Чикаго, США (1999-2005), голова Комітету у закордонних справах і зв'язках з СНД (1995-1999) під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Звернення до консульської служби за візою уже є підставою перевіряти таких громадян на благонадійність, вважає експерт. Мешканці прикордонних територій не страждатимуть від браку спілкування з родичами в РФ. А заробітчанам Росія не заборонятиме в’їзд та не відмовлятиме у візах, оскільки в основному ці люди працюють у нафтогазовій сфері. Як відомо, російська економіка залежна від видобутку енергоносіїв.

На думку дипломата, дипломатичні відносини треба було розірвати ще у 2014 році. «Але тоді цього не зробили, причина – відверте боягузтво керівництва держави. Візовий режим треба вводити, якщо стояти на державницький позиціях та на питаннях зміцнення нашої безпеки. Безвізовий режим існує між тими країнами, з якими є довіра. Візовий режим – це перша перешкода для небажаних елементів, небажаних громадян на нашу територію. Якщо такі елементи і проникатимуть, то це буде не законно і можна притягати до відповідальності», - зауважує дипломат.

Сьогодні стверджують, що мовляв є інструкція, згідно якої прикордонники проводять бесіди з громадянами Росії, які прибули до України. «Але ви спробуйте от з наявною візою десь у США чи ЄС не пояснити, не навести достатньо аргументів про мету вашого візиту до країни, спробуйте не показати свій зворотній квиток і бронь в готелі, відповідь зайва», - каже Базилевський.

Окрім того людина, яка звертатиметься до за візою до консульського відділу, піддається перевірці українськими службами безпеки. Вітчизняні консульські установи діють так само як і європейські, кожна заявка на візу узгоджується із центром на предмет безпечності чи не безпечності. «Це так зване перше сито, і воно абсолютно нам потрібне, тим більше з громадянами країни-агресора», - продовжує екс-Генеральний Консул України у США.

Дипломат спростував думку голови комітету ВРУ у закордонних справах Ганни Гопко про створення додаткових фінансових заходів на створення консульських установ. «Консульські установи України в Росії вже існують. На території РФ у нас чотири Генеральних Консульства, крім консульського відділу нашого посольства в Москві», - каже Базилевський.

Експерт Центру дослідження Росії також запевнив, що в мешканців прикордонних з Росією населених пунктів не виникне проблем із спілкуванням з родичами. «У нас візовий режим із нашими західними сусідами. Хіба українці, що мешкають у прикордонних місцях з Польщею, Чехією, Словаччиною мають проблеми зі спілкуванням зі своїми родичами? Ні, не мають ніяких перешкод», - продовжує дипломат.

Базилевський зауважує, що українські заробітчани, які їдуть до Росії, це насамперед ті, хто працює за полярним колом, добуваючи газ і нафту. Таким громадянам Росія завжди буде давати візи, бо  нікому працювати на цих копальнях, окрім українців. А від цього залежить економіка Росії

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції : «Росія vs США: холодна війна 2.0» за участі Олександра Потєхіна, американіст, провідний науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України, керівник політичної секції Посольства України в США (м.Вашингтон) (2000-2005р), очолював відділ США і Канади Міністерства закордонних справ України; Бориса Базилевського, експерт з безпекових питань Центру дослідження Росії, Надзвичайний і Повноважний Посол України, Генеральний Консул України в Чикаго, США (1999-2005), голова Комітету у закордонних справах і зв'язках з СНД (1995-1999).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: