Дипломат: війни не було б, якби у 2008-му Грузія і Україна отримали план набуття членства НАТО

Дипломат: війни не було б, якби у 2008-му Грузія і Україна отримали план набуття членства НАТО
Посол України в Грузії Ігор Долгов

Долгов зазначив, що сьогодні НАТО вже набагато ближче до Грузії і України

Посол України в Грузії Ігор Долгов в інтерв’ю «Главкому»  розповів, що бачить прямий зв'язок між трагічними подіями в Грузії і Україні і з тим, що вчасно наші держави не отримали план набуття членства НАТО.

«У 2008 році і Україна, і Грузія подавали заявки на членство в НАТО. І Бухарестський саміт тоді прийняв рішення, що так, ці країни будуть членами НАТО в майбутньому. Але однозначної відповіді щодо плану набуття членства тоді прийнято не було. До минулого можна ставитися по-різному. Але головне - добре вивчити уроки, які отримали Грузія і Україна. Це криваві уроки, з яких кожна нація зробила свої висновки», - впевнений дипломат.

Долгов зазначив, що сьогодні НАТО вже набагато ближче до Грузії і України, і перспективи є хороші.

«Подивіться на офіційні документи - і українські, і грузинські, на зміни законодавства України, на пропозиції щодо нової редакції конституції Грузії. Європейська і Євроатлантична інтеграція - це базові, фундаментальні пріоритети зовнішньої політики двох країн», - додав Долгов.

«Більше того, подивіться на внутрішні українські документи щодо політики безпеки, на оборонну доктрину, стратегію нацбезпеки. Президент Порошенко визначив чіткі завдання: до 2020 року трансформувати Збройні сили, Міністерство оборони, весь безпековий сектор України з метою приведення у максимальну відповідність до стандартів НАТО. Це крок, без якого про всі подальші формальні чи політичні рішення говорити передчасно. Треба відповідати стандартам і мати збройні сили, які готові діяти спільно. Ми цей шлях успішно долаємо. Про це, зокрема, свідчать і багатонаціональні навчання, з яких ми почали розмову. Плюс, як відомо, у вересні на Яворові (військовий полігон, - «Главком») також будуть масштабні багатонаціональні навчання, де братимуть участь підрозділи країн-членів НАТО і України», - резюмував посол України в Грузії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: