Діяльність Держгеонадр необхідно перевіряти - журналіст

Діяльність Держгеонадр необхідно перевіряти - журналіст
rbc.ua

Катерина Каплюк вважає, що чиновники Держгеонадр проводять таємні оборудки

Перевірка діяльності Державної служби геології та надр не була б зайвою. Таку думку висловила журналіст Катерина Каплюк, коментуючи позов Держгеонадр про скасування наказу Мінприроди щодо проведення позапланової перевірки.


«Згідно з положенням про службу, Держгеонадра є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через міністра екології та природних ресурсів. Тому мені видається досить дивною ситуація, коли державний орган через суд намагається уникнути перевірки міністерства, під координацією якого перебуває», - зазначила Каплюк.

Журналіска нагадала, що наразі в Держгеонадрах вже більше року немає офіційного керівника, службу очолює тимчасовий виконувач обов’язків голови, який до того працював у департаменті з організаційно-аналітичної роботи та персоналу.


За її словам, під час дослідження діяльності Держгеонадр, мою увагу привернули три основні моменти. «1)Значна кількість позаштатних радників при відсутності офіційних заступників голови служби. 2) Недостатньо прозоре проведення аукціонів. Наприклад, на деякі лоти подавались або компанії з опосередковано пов’язаними засновниками, або фірми, які на момент подання заявки на участь в аукціоні існували лише кілька тижнів. 3) Видача спецдозволів поза аукціоном компаніям без тривалої історії та без досвіду в надрокористуванні. Такі дозволи видавались на підставі договору оренди цілісного майнового комплексу, який міг виявитись гаражно-складським приміщенням », - розповіла вона.

Каплюк також додала, що після виходу сюжету діяльністю Держгеонадр також зацікавився Антимонопольний комітет - у квітні там розпочали дослідження щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції під час проведення аукціонів у 2016 році та більш раннього періоду.

Нагадаємо, вчора, 6 липня, в Окружному адміністративному суді відбулося засідання у справі за позовом Держгеонадр про скасування наказу Мінприроди щодо проведення позапланової перевірки. Ця державна структура подала до суду на Міністерство екології та природних ресурсів, у підпорядкуванні якого знаходиться, і при цьому намагається скасувати наказ №239 Міністерства щодо перевірки на предмет видачі Держгеонадрами спецдозволів на користування природними копалинами.

Катерина Каплюк - українська журналістка, яка провела розслідування щодо діяльності Держгеонадр. Зокрема, вона дізнавалась про керівний апарат відомства, про те, хто та як нині контролює роздачу дозволів на видобуток корисних копалин із надр, законність проведення аукціонів тощо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: