Дуда підписав черговий скандальний закон про судочинство

Дуда підписав черговий скандальний закон про судочинство
Президент Польщі Анджей Дуда

Дуда підписав закон, через який ЄС погрожує санкціями Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів про реформу судочинства, який викликав протести у частини польського суспільства.

Про це у вівторок заявив заступник голови президентської канцелярії Павел Муха, інформує Польське радіо.

«Цей закон, який є базовим, основним і найважливішим для здійснення реформ, з точки зору інтересів громадян, підписано і він набуде чинності», - заявив Муха.

Напередодні голова Верховного суду Малгожата Герсдорф повідомила, що протестувальники і суддівський корпус очікував на три вето президента щодо законів, які мають змінити судову систему Польщі. Вона наголосила, що потрібно бути пильними і дивитися, як виконавча влада реалізовуватиме закон про суди загальної юрисдикції. Цей закон регламентує процедуру призначення і відкликання голів судів і їх заступників.

Як інформувало агентство, Дуда в понеділок оголосив про те, що накладе вето на два закони — про верховний суд і національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають надзвичайно значні емоції в суспільстві.

Це рішення викликало ентузіазм в опозиції. Натомість багато політиків правлячої партії «Право і Справедливість» (PiS) не приховували свого розчарування рішенням президента, наголошуючи, що тим самим від відтягнув реформу судочинства, заплановану владою.

У Польщі вже другий тиждень тривають масові протести у містах проти планів влади змінити судову систему країни. PiS переконує, що зміни спрямовані на вилікування судової системи від патологій. Опозиція ж вважає, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: