Економіст побачив проблему у зміцненні гривні

Економіст побачив проблему у зміцненні гривні
Курс гривні до долара США

Перелигін прогнозує, що надалі гривня буде девальвувати і на кінець року курс становитиме 30 грн/$

Перший заступник голови правління «Альпарі-банку» Єгор Перелигін не вважає зміцнення гривні, яке спостерігається з початку червня, позитивним явищем. Про це він сказав у коментарі «Главкому».

«Я не вважаю таке зміцнення гривні у ситуації, що склалась, позитивним явищем. Ми – експортно орієнтована країна, а сильна гривня не грає на руку експортерам», - зазначив експерт.

Крім того, він вважає, що є певні прорахунки в політиці Нацбанку. «Я б очікував, що вони більш активно викуповуватимуть валюту на міжбанку, намагаючись зберігати валютний коридор у комфортному стані біля 27 гривень за долар. Зараз треба намагатись, наскільки це можливо, поповнювати золотовалютні резерви, хай навіть ціною незначного збільшення інфляції. Потрібно створювати люфт для маневру, бо у нас йдуть великі виплати за зовнішніми боргами в 2018–19-х – загальна сума, яку ми маємо виплатити за два роки, перебуває на рівні 10 мільярдів доларів. А цей рік дуже легкий, з точки зору зовнішніх виплат, – треба повернути лише 2,6 мільярда доларів», - пояснив Перелигін.

Він прогнозує, що надалі сезонна пропозиція валюти зменшиться і гривня буде девальвувати. «Девальвація буде паралельно підкріплена тим, що аграрії, які розпродадуть свою продукцію, намагатимуться створювати запас міцності і знову купувати валюту. А з осені іноземці, які працюють в Україні, будуть готувати прибуток до переводу в свої материнські компанії – це створить додатковий попит на валюту. На кінець року ми орієнтуємось на курс 30 (плюс-мінус 5%), але це найбільш консервативний та песимістичний прогноз», - сказав експерт. 

Як відомо, з початку місяця долар США в Україні суттєво подешевшав, опустившись нижче позначки 26 грн, за офіційним курсом НБУ. Ще кілька тижнів тому за нього давали 26,3 грн, а два місяці тому – 26,8. Щоправда, в останні дні американська валюта намагається відновити свої позиції, проте суттєвих змін не спостерігається. На кінець поточного тижня НБУ встановив курс гривні на рівні 26,01 грн. При цьому середньорічний курс, закладений у бюджеті на цей рік, становить 27,2 грн/$.

Читайте матеріал «Главкома» Чому міцніє гривня і чого чекати восени

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: