Екс-генпрокурор назвав причини жахливої трагедії в Княжичах

Екс-генпрокурор назвав причини жахливої трагедії в Княжичах
Місце трагедії в Княжичах

Ярема вважає, що операція була підготовлена непрофесійно

Колишній генеральний прокурор України, генерал-лейтенант міліції у відставці (в 2005-2010 рр. начальник Головного управління МВС України в Києві) Віталій Ярема вважає, що операція, яку Національна поліція проводила в ніч на 4 грудня в селі Княжичі (Київська обл.) і яка призвела до загибелі 5 поліцейських, була підготовлена неправильно і непрофесійно.

«Вперше в історії незалежної України відбувся такий випадок, коли співробітники міліції в такій кількості застосували зброю щодо своїх колег і загинули. Я не буду вдаватися до глибокого аналізу ситуації, яка там сталася, я її повністю не знаю, але з тих фактів, які мені відомі, хочу сказати, що операція підготовлена була дуже неправильно, непрофесійно», - сказав він в ефірі телеканалу «112 Україна» в неділю ввечері.

Ярема вважає, що основною причиною таких подій, в тому числі, великого зростання рівня злочинності, є неправильні і непрофесійні дії сьогодні керівництва МВС і Нацполіціі. «Так звана поліцейська реформа, яку можна назвати не реформою, а «поліцейської розрухою», привела до такого шаленого зростання злочинності і таких непрофесійних дій», - зазначив він.

За його словами, є спеціальні нормативні акти, які регламентують порядок взаємодії органів внутрішніх справ та інших підрозділів, и говорять про те, кому потрібно повідомляти, кого ставити до відома. «Оперативний черговий Головного управління (Нацполіції. - Ред.) в Київській області повинен був знати про цю подію і був зобов'язаний відповідним чином реагувати, коли по радіостанції, а вони відслідковують всі канали, чутно, що спрацювала сигналізація», - пояснив Ярема.

Він підкреслив, що такі операції здійснюються із залученням декількох служб, обов'язково в письмовому вигляді і затверджуються відповідним керівником. «Для мене також ще питання, що там робили розвідники? Це не були працівники карного розшуку, а, як правило, в таких заходах беруть участь професійні оперативники, а не розвідники, які навіть свої прізвища шифрують», - вказав Ярема.

Екс-генпрокурор допускає, що на дії співробітника КОРД вплинув якийсь психологічний фактор, можливо, він «заплутався» або «щось неправильно зрозумів», і вважає, що відповіді на ці питання має дати слідство і прокуратура.

Нагадаємо, трагедія сталася минулої ночі в Княжичах. Як повідомлялося раніше, під час перестрілки загинули двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД.

Нардеп Антон Геращенко повідомляв, що троє підозрюваних у розбої, почувши перестрілку, відмовилися від свого плану по грабежу і виїхали на двох Toyota Land Cruiser 200 в сторону Києва, де були затримані оперативниками. У них вилучено вогнепальну зброю. Вони затримані і їм будуть пред'явлені звинувачення в скоєні грабежі і розбої. Проте ЗМІ повідомили, що частині банди вдалося втекти.

Про всі обставини трагедії читайте тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: