Екс-глава ФБР розповів у Сенаті про справу щодо контактів членів команди Трампа з РФ

Екс-глава ФБР розповів у Сенаті про справу щодо контактів членів команди Трампа з РФ
Джеймз Комі під час свідчення в комітеті Сенату США

Комі підтвердив, що прямого наказу з боку Трампа припинити розслідування не було

Колишній директор Федерального бюро розслідувань США Джеймз Комі у своєму свідченні в комітеті Сенату заявив, що сприйняв як вказівку прохання президента Дональда Трампа припинити розслідування щодо колишнього радника з національної безпеки Майкла Флінна.

Як повідомив Комі, Трамп тоді казав йому «Я сподіваюся» на зупинення слідства, і на запитання, як колишній чільник ФБР сприйняв ці слова, він пояснив: «Я сприйняв це так, що він хоче, щоб я це зробив».

Комі підтвердив, що прямого наказу з боку Трампа не було, але ці слова він зрозумів як «вказівку».

За його словами, наміри, які президент хотів висловити цими словами, має з’ясувати спеціальний юридичний радник ФБР, призначений наглядати за розслідуванням бюро даних про втручання Росії у президентські вибори 2016 року і звинувачень про зв’язки з Росією членів команди президента Трампа.

«Не думаю, що я маю вирішувати, чи розмова президента зі мною була спробою перешкодити розслідуванню. Але я сприйняв це як дуже тривожну річ», – заявив Комі.

Колишній керівник ФБР також повідомив, що попросив одного зі своїх друзів передати до засобів інформації зміст службових записок, які він писав про ті розмови з президентом. За його словами, він вважав, що оприлюднення змісту цих записок може призвести до призначення спеціального радника для нагляду за розслідуванням. Таким радником урешті був призначений іще один колишній директор ФБР Роберт Муллер.

Як сказав Комі, він вирішив писати ці записки з детальним висвітленням зустрічей із Трампом, які не є секретними документами, бо «щиро непокоївся, що він (президент. – Ред.) може брехати про них».

Раніше на цьому ж слуханні Комі заявив, що не має ніяких сумнівів, що Росія намагалася втрутитися у президентські вибори. Також, сказав Комі, він не має ніяких сумнівів, що влада Росії стоїть за зламуваннями комп’ютерних мереж керівництва Демократичної партії і витоками викрадених даних під час президентської кампанії. Іще раз він відкинув будь-які сумніви, говорячи про те, що влада Росії стоїть і за кібервтручанням у реєстри виборців кількох штатів і що російська влада добре знала про ці втручання.

При цьому Комі висловив упевненість, що ці втручання не вплинули на підрахунок голосів.

Крім того, Комі на запитання, чи Трамп закликав його зупинити розслідування ФБР щодо втручання Росії у президентські вибори, відповів: «Наскільки я розумію, ні».

Після відкритого слухання свідчення Комі продовжаться на закритій частині засідання.

Напередодні цього виступу, в середу, комітет оприлюднив письмові свідчення Комі, в якому колишній керівник ФБР, звільнений із посади президентом, посвідчив: Трамп під час приватного обіду з Комі 27 січня цього року прямо запитав його, чи той хоче й далі лишатися директором ФБР, і сказав йому: «Мені потрібна лояльність. Я чекаю на лояльність». За документом, Комі відповів, що хоче завершити до кінця свій 10-річний термін на посаді і з політичного погляду не стоїть ні на чиєму боці. Комі також сказав, що Трамп отримає його чесність, але не обіцяв припинити розслідування.

Крім того, на зустрічі в Білому домі 14 лютого Дональд Трамп чинив тиск на Джеймза Комі у справі кримінального розслідування контактів першого в нинішній адміністрації радника з національної безпеки Майкла Флінна з російськими посадовцями. Як процитував Комі слова Трампа, той висловив сподівання, що чільник ФБР знайде спосіб «відпустити» Флінна, бо той «добрий хлопець». «Я зрозумів це як запит президента припинити всі розслідування щодо Флінна у зв’язку з його неправдивими заявами про його розмови з послом Росії у грудні», – додав Комі у своєму письмовому свідченні.

Ці заяви принаймні частково підтвердила низку повідомлень у засобах інформації останніх тижнів, у яких ішлося про те, що Трамп намагався втрутитися в розслідування ФБР у справі Флінна. Трамп уже не раз заперечував усі звинувачення у втручанні в розслідування ФБР.

Флінн був змушений до відставки 13 лютого вже через 24 дні після призначення на посаду радника з національної безпеки після викриття, що він приховав від посадовців Білого дому свої контакти з російськими посадовцями, включно з послом Росії у США.

9 травня президент США звільнив Комі, який наглядав за кримінальним розслідуванням ФБР у справі контактів членів команди Трампа з офіційними представниками Росії, з посади директора бюро. Це рішення збурило політичний Вашингтон і стало ще одним кроком, що затьмарив президентство Трампа.

Нині справи про контакти членів команди Трампа з російськими посадовцями і про природу цих контактів, а також про дані всіх розвідувальних служб США про втручання Росії у президентські вибори у США 2016 року, розслідують, крім ФБР, комітет у справах розвідки Сенату і ще принаймні один комітет Палати представників Конгресу США. Окремі аспекти цих справ розслідує ще кілька конгресових комітетів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: