Експерт назвав найефективніший шлях порятунку українських шахт

Експерт назвав найефективніший шлях порятунку українських шахт
Шахта

Віталій Кропачов вважає, що українські шахти врятує приватизація

В Україні 80% усіх виробничих фондів вугільних шахт перебувають у катастрофічному стані та непридатні до використання, а самі державні вугільні підприємства використовуються неефективно. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив експерт з питань енергетики Віталій Кропачов.

На думку профільного експерта, найефективніший шлях для відродження вуглевидобувної галузі – це приватизація усіх державних підприємств, які за останні 2,5 роки опинилися у скрутній ситуації через неефективне керівництво. «Я бачу єдиний вихід із ситуації, що скалалася у вугільній газузі, – це приватизація шахт. Але приватизація зважена, соціально підтверджена. Щоб у нас не лишилося на наших територіях проблематики із людьми. Вугілля ще чимало років буде необхідне на території України, теплові генерації працюватимуть. Звісно, будуть альтернативні джерела енергії, але вугілля та люди залишаться на своїх місцях», – наголосив Віталй Кропачов, відповідаючи на запитання ведучого Дмитра Носикова про шляхи виводу вугільної галузі з кризи.

За словами експерта, є певна недовіра до процесу приватизації, але він не бачить іншого шляху, як зберегти галузь та робочі місця шахтарів. «Це пов’язано із тим, що шахти, які приватизувалися (або їх брали в концесію чи в оренду), знаходилися в дуже гарному стані. Нинішні ж шахти перебувають в не дуже гарному стані. Але іншого виходу в нас немає», – підкреслив Кропачов та зазначив, що в Україні є приватизовані шахти, які показують позитивний результат.

В тому, що держава сьогодні не є ефективним власником підприємств, переконана і керівник Центру Балто-Чорноморських досліджень Ірина Верещук. Експерт навела приклад сусідньої Польщі, де кілька років тому також були схожі проблеми у вуглевидобувній галузі. «Державі не потрібно шкодувати шахтарів. Вони нормальні здорові люди, які готові на себе заробляти. Якщо шахта неприбуткова, має застаріле обладнання і раціонально її неможливо витягнути на беззбитковий рівень, то до таких шахт треба застосовувати інструменти – або їх ліквідовувати, або перепрофільовувати тих людей, шукати соціальні програми», – сказала в ефірі Верещук.

За її словами, вона виступає за комплексний підхід до вирішення проблеми неприбуткових шахт та працевлаштування шахтарів. «Звичайно, приватизація шахт потрібна, і виходити з цього стану потрібно. Можливо, і через реструктуризацію», – заявила Ірина Верещук та поскаржилася на невисокий рівень менеджменту державних вугільних підприємств.

Альтернативну пропозицію щодо виходу із кризової ситуації в галузі запропонував керівник Центр моніторингу ринку праці Олексій Зволинський, який близько 5 років шукає шляхи реструктуризації шахт та реалізації програми по соціалізації та працевлаштуванню шахтарів. На його переконання, Україні потрібно поступово закривати збиткові вугільні шахти та перетворювати ці території в індустріальні парки.

«Процес закриття шахт та скорочення частки вугільної генерації – це тривалий процес. І ми зараз перебуваємо лише в самому початку шляху. Але ні в кого немає ще розуміння шляху, як це потрібно робити. І щоб все це запрацювало в Україні, треба створити успішний приклад», – наголосив пан Зволинський. За його словами, сьогодні зрозуміло, скільки на території України є шахт, які вони мають показники видобутку та прибутковості, а також скільки людей на них працюють.

На думку ж пана Кропачова, говорити про відмову від теплової вугільної генерації та тотальне звільнення шахтарів сьогодні зарано, адже треба запропонувати людям альтернативу. «Сьогодні ми не маємо того, чого хочемо. Але вже хочемо зламати те, що маємо. Ми маємо розуміти, що усі наші дії повинні базуватися на тому, що має з’явитися стратегія енергобезпеки країни. Це найголовніше, що ми повинні мати на увазі», – переконаний експерт в галузі енергетики Віталій Кропачов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: