Експерт побачив запуск реального ринку вугілля в Україні

Експерт побачив запуск реального ринку вугілля в Україні

Якщо Україна вийшла на світовий ринок вугілля і стає учасником імпортних операцій, то це означає, що ринок вугілля в Україні вже працює

Підвищення ціни вугілля державних вуглевидобувних підприємств з 2000 до 2200 грн за тонну з 1 вересня свідчить про запуск реального ринку вугілля в Україні. Про це в блозі написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«На практиці такий крок Міненерговугілля є лише підтвердженням тісного взаємозв'язку вартості вугільної продукції в цілому на світових ринках (API2, API4) і вартості вугілля в Україні. Зростає ціна вугілля в тому ж Роттердамі (API2) - який вже вивчили всі депутати і медіа, - а за нею зростає також ціна вугілля на шахтах нашої країни. Якщо Україна вийшла на світовий ринок вугілля і стає учасником імпортних операцій з купівлі такого вугілля (в ПАР, США, Польщі), то це означає, що ринок вугілля в Україні вже працює», - зазначив Корольчук.

За його словами, міністерство поступово мінімізувало розрив в ціні вугілля між зовнішнім і внутрішнім ринком. Якщо в січні 2017 ціна вугілля в Роттердамі (API2) коштувала з доставкою в Україну близько 2600 грн, то за методикою розрахунку ОРЦ (оптова ринкова ціна) - 1800 грн, а ціна Міненерговугілля була на рівні 1700 грн. На вересень ситуація виглядає так: ціна в Роттердамі (API2) становила 2370 грн, за методикою розрахунку ОРЦ - 2113 грн, ціна Міненерговугілля - 2200 грн.

«Якщо поглянути на собівартість видобутку вугілля, то там тим більше можна побачити логічне обґрунтування зростання ціни українського вугілля. Адже собівартість і далі досить висока: у січні 2017-2347 грн, у травні - 3163 грн, на вересень - 2978 грн», - додав Корольчук.

Він зазначив, що ціни в Україні тепер завжди будуть тягнутися до світових ринків. У той же час, повідомляє експерт, не слід відкидати можливостей пошуку альтернативних джерел поставок вугілля, яке буде за ціною і калорійності конкурувати з українським або африканським вугіллям.

«В цілому, безумовно, ринок працює не ідеально, але в умовах перманентної кризи з імпортними поставками і невизначеності з поставками вугілля з Донбасу - це дає можливість функціонувати як шахтам, так і тепловим електростанціям», - сказав експерт.

При цьому він підкреслив, що в результаті підвищення ціни на вугілля державних шахт подорожчання електроенергії в Україні не відбудеться, оскільки останній етап підвищення тарифів на електроенергію відбувся в квітні цього року.

Як повідомлялося, 30 серпня Міністерство енергетики та вугільної промисловості України прийняло рішення про збільшення ціни продажу державного вугілля до 2200 грн за тонну (раніше 2000 грн), що дозволить зменшити залежність від імпорту антрациту за рахунок збільшення видобутку вугілля марки Г в Україні.

В обґрунтуванні йдеться, що ціна вугілля підвищується на підставі зростання цін на вугілля на зовнішніх ринках. Також наголошується, що це рішення дозволить нейтралізувати загрози енергетичній безпеці країни, тобто вирішить проблему імпорту антрациту за рахунок збільшення видобутку вугілля на державних шахтах.

27 серпня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що вугільна промисловість є стратегічною галуззю національної економіки. За його словами, розвиток вугільної галузі необхідний для досягнення енергетичної незалежності та економічного зростання країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: