Експерт пояснив, чому Ярославський не подає заявку на покупку «Промінвеста»

Експерт пояснив, чому Ярославський не подає заявку на покупку «Промінвеста»
Експерт Олександр Охріменко

На думку експерта, погіршують ситуацію зв'язки Ярославського з бізнесменом Ігорем Коломойським

Харківський бізнесмен Олександр Ярославський не ризикує подати заявку на покупку «Промінвеста», оскільки розгляд в  НБУ може розкрити негатив, який він не хотів би афішувати. І в разі, якщо він отримає офіційну відмову, це вже будуть не просто медійні сплески, а може стати жирною крапкою на банківській біографії Ярославського. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи заяву заступника глави НБУ Катерини Рожкової про те, що Ярославський не подав заявку на покупку «Промінвестбанку».

Як зауважив Олександр Охріменко, озвучене Ярославським бажання купити «Промінвестбанк» супроводжувалося активним, навіть показовим інформаційним галасом. «Можливо, інформаційні вкидання були потрібні Ярославському для ведення переговорів, але, мабуть, безуспішно, судячи з того, що він так і не подав заявку. Днями Рожкова заявила, що основні критерії, за якими перевірятимуть претендентів на покупку «Промінвеста» будуть: фінансова складова, імідж і зв'язки. І додала, що Ярославський так і не подав заявку в НБУ», - заявив експерт.

Він висловив своє припущення про те, що відбувається. «Можна припустити, що відмова Ярославського від придбання «Промінвеста» пов'язана з тим, що на якомусь етапі він зрозумів, що у регулятора однозначно виникнуть питання щодо всіх трьох параметрів, які перерахувала Рожкова. Перше - фінанси: немає ясності з фінансовим становищем Ярославського, а саме з мільярдними боргами, судами з банком ВТБ через неоплачені понад рік структурами Ярославського відсотків за кредитом, банкрутством мережі «Караван» і «Лекс холдингу». Точніше, ясність в тому, що точно нічого не ясно. Зрозуміло тільки те, що бізнесмен зараз переживає серйозну кризу», - повідомив Олександр Охріменко.

«Друге - імідж. Чого варті скандал і кримінальні справи навколо Харківського тракторного заводу, на якому була проведена підготовка до демонтажу для подальшого вивезення в Росію обладнання ливарних цехів, рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ і мільярдні борги перед Татнафтою, через які Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи мільярдну компенсацію, яка, ймовірно, ляже на плечі українських платників податків. Сам цей факт не робить честі Ярославському. Ну і звісно ж, скандал з продажем Курченку стадіону «Металіст», - наголосив він.

Президент Українського аналітичного центру додав, що третій параметр - це зв'язки. На думку експерта, погіршують ситуацію зв'язки Ярославського з бізнесменом Ігорем Коломойським і, зокрема, є версія, яка неодноразово згадується в ЗМІ, що Ярославський купує банк для Коломойського, адже днями Катерина Рожкова заявила, що екс-власник «Привату» натякав їй на неприємності. «Вона так і сказала в інтерв'ю виданню Finbalance: натякав на неприємності, і говорив про прослуховування, що у нього є певні записи», - зауважив експерт Олександр Охріменко.

На його думку, харківський бізнесмен не впевнений в успішності задуму з покупкою банку. «Поза всяким сумнівом, Ярославський розуміє, що відсутність зрозумілого походження фінансів, негативний імідж і зв'язок з Коломойським йому дуже заважають, і подача заявки на придбання «Промінвестбанку» швидше за все, виявиться безрезультативною. При цьому, розгляд регулятора можуть розкрити весь той негатив, який Ярославський не хотів би афішувати.  Саме тому він не ризикує подавати заявку. Як то кажуть: не впевнений - не берися», - резюмував експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: