Експерт про затримання ставленика Балчуна: зарубіжні чиновники не панацея від хабарництва

Експерт про затримання ставленика Балчуна: зарубіжні чиновники не панацея від хабарництва
СБУ затримала топ-чиновника «Укрзалізниці» в ресторані столиці

Затримання поляка, ставленика колишнього глави «Укрзалізниці» реформатора Войцеха Бальчуна, став сумним доказом, що поляки теж беруть хабарі

Зарубіжних чиновників не можна вважати панацеєю від хабарництва. Так прокоментував на своїй сторінці в Facebook політичний експерт Валентин Гладких затримання «на гарячому» ставленика колишнього глави «Укразалізниці» Войцеха Бальчуна.

«Мимоволі я пригадав старий мульт із серії «веселі яйця» часів президентства Ющенка, де тодішній прем'єр говорить: «А у мене ще якути є, вони дешевші». Поляки виявилися не дешевшими... Я не був ані прихильником, ані супротивником ідеї запрошувати на ключові посади легіонерів. Попри те, що хоча влада намагалася представити призначення іноземців, зокрема й Балчуна, як величезне досягнення, мені було очевидно, що варяги приречені на провал. Утім, у постреволюційному екстазі не було місця дискусіям про ефективність запрошених іноземців - вони безсоромно накидалися владою суспільству і, на жаль, сприймалися ним як панацея», - написав він на своїй сторінці.

Запрошення іноземців на ряд найважливіших посад в український уряд тоді вважалося одним з головних нововведень і ознакою якісних змін в державному управлінні. «Поява того ж Войцеха Балчуна і його нової команди в «Укралізниці» сприймалася наче панацея. Ефективність роботи цих варягів навіть не обговорювалася. Їх присутність в українському політикумі широко рекламувалася, і багато хто покладав на них величезні надії на позитивні і стрімкі зміни. Але останнім часом в цьому питанні ми маємо все більше і більше розчарувань», - пише експерт.

Дуже шкода, продовжує він, але минув час, і багато хто з них вже покинули Україну. Хтось зі скандалом, хтось по-тихому пішов сам. Випадки різні, хтось із них можливо і став жертвою української внутрішньополітичної боротьби, але від багатьох залишилося розчарування: через відсутність заявлених компетенцій, через абсолютне нерозуміння процесів, що відбуваються в Україні.

«Та вчорашній приклад затримання поляка, ставленика колишнього глави «Укрзалізниці» реформатора Войцеха Бальчуна, і зовсім став сумним доказом, що поляки теж беруть хабарі, і як ми бачимо на цьому прикладі, - в досить у великих розмірах. Тож закордонні чиновники - це не панацея. Вони такі ж люди, як і всі. Навпаки, слід брати на роботу українських молодих фахівців, а у нас їх достатньо - своїх талановитих людей з сучасним мисленням», - констатує експерт.

Нагадаємо, вчора, 13 вересня, спільно СБУ і Служба безпеки «УЗ» на гарячому затримали ставленика колишнього глави ПАТ «Укрзалізниці» Войцеха Бальчуна, першого заступника начальника одного з департаментів ПАТ. Затриманій вимагав $300 тис за працевлаштування на керівну посаду в одній із філій ПАТ «Укрзалізниця».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: