Експерт спрогнозував наслідки нового наміру обмежити імпорт міндобрив з РФ

Експерт спрогнозував наслідки нового наміру обмежити імпорт міндобрив з РФ
Імпорт добрив

Голова Аграрного союзу України: Якщо нове рішення щодо мит буде прийнято, то це буде зроблено лише на догоду одному монополісту

Введення додаткових мит на імпорт міндобрив з РФ катастрофічно позначиться на цінах на внутрішньому ринку, вважає глава Аграрного союзу України (АСУ) Геннадій Новиков. Про це пише Нubs.ua

За словами глави АСУ, аграрії категорично проти цієї ініціативи Мінекономрозвитку: «Ми знаємо про підготовку рішення щодо підвищення мит і готуємо від усіх аграрних і громадських організацій заяву з цього приводу».

«Залежно від розміру мита буде відповідна зміна цін. Вони вже з незрозумілої причини підвищуються. Зокрема, монополіст, який є у нас виробником мінеральних добрив (група Ostchem. – Ред.), уже тільки за попередній тиждень змінив вартість своїх добрив, і вони на тисячу гривень подорожчали. Це міндобрива групи селітри і карбаміду. Ми підготували листа до Мінекономрозвитку з приводу того, що монополіст уже зараз починає «виховувати» ринок. А якщо ще й мита підвищити, взагалі краса буде для нашого одного «товариша» (Дмитра Фірташа. – Ред.). І якщо нове рішення щодо мит буде прийнято, то це буде зроблено лише на догоду одному монополісту», – заявив Новиков.

Відповідаючи на запитання, чи варто очікувати підвищення цін на міндобрива після введення додаткового мита, Геннадій Новиков сказав: «Це обов'язково буде. Вони ж цього і домагалися. Вже зараз світова кон'юнктура ринку посприяла, але долар – на місці, ціна на газ – на місці, а ціна на міндобрива (на українському ринку. – Ред.) вже змінилася і зросла на 1 тис. грн, що становить орієнтовно 18%. І це ще без підвищення мит. А введуть мита, вона ще зросте».

Нагадаємо, 22 листопада 2016 р. Мінекономрозвитку в письмовому вигляді відправив усім зацікавленим сторонам неконфіденційну інформацію про основні факти і висновки, встановлені за результатами проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту з Росії до України мінеральних добрив – карбаміду і карбамідно-аміачної суміші.

Міжнародна комісія з міжнародної торгівлі України розпочала розслідування щодо імпорту міндобрив з Росії в червні 2015 року на підставі скарги хімпідприємств «Черкаський «Азот», «Сєверодонецьке об'єднання «Азот» і «Концерн «Стирол», які входять до групи Ostchem Дмитра Фірташа.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: