Експерт: українська влада втрачає можливості налагодити відносини з оточенням Трампа

Експерт: українська влада втрачає можливості налагодити відносини з оточенням Трампа
Всесвітній економічний форум у Давосі пройде з 17 по 20 січня

«Враховуючи провал офіційного Києва на виборах в США, зараз час за допомогою неформальної дипломатії вирівняти ситуацію»

На думку політолога Юрія Романенко політикам та чиновникам України не слід ігнорувати найближчий «Український сніданок» в Давосі, а спробувати за допомогою цього заходу виправити відносини з новою адміністрацією США. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook

«У п'ятницю Віктор Пінчук написав нову статтю, яка підлила олії у вогонь нещадного українського срачу щодо того, що повинна зробити Україна напередодні великої угоди між Трампом і Путіним. Другий текст Пінчука багато хто сприйняв як спробу згладити ситуацію після першої статті в WSJ, через яку сам Пінчук отримав чимало публічної критики і претензій. Також спостерігається ще одна цікава тенденція - багато хто в Україні закликає мало не бойкотувати український ланч фонду Пінчука в Давосі, щоб Пінчук знав як писати «непатріотичні тексти». Однак, я впевнений, що наша жвава патріотична громадськість недооцінює складність ситуації в якій опинилася Україна. Особисто я абсолютно не виключаю, що стаття Пінчука могла бути пробною кулею з боку нової адміністрації у Вашингтоні. Або, висловлені в ній ідеї за якимось збігом обставин, скажімо так, не надто контрастують з позицією нової американської влади», - вважає Романенко. За словами Романенка, стратегія України «нічого не робити поки ситуація вирішиться сама собою» себе повністю вичерпала, оскільки змінилися зовнішні умови.

«Реальність є такою, що доки ми вкрай залежні від зовнішніх факторів, доти ми повинні враховувати вплив і наслідки цих факторів на внутрішню ситуацію. І нерозумно ігнорувати можливості, які дозволяють нам бути в грі, тобто доносити нашу позицію до світових гравців. Наприклад, наскільки мені відомо, в Давосі на українському сніданку у Пінчука будуть присутні екс-прем'єр Великобританії Девід Кемерон, Генрі Кісінджер і Роберт Майкл Гейтс. Він же - Боб Гейтс (колишній Міністр оборони США та екс-голова ЦРУ, - ред.). Так ось, саме Гейтс запропонував Трампу Рекса Тіллерсона на пост голови Держдепу. По суті, за кандидатурою Рекса Тіллерсона на керівника Держдепу США стоять три дуже вагомі фігури в республіканському таборі - Дік Чейні, Кондоліза Райс і Боб Гейтс», - розповів аналітик.

Романенко стверджує, що у той час, коли український політичний бомонд знаходиться в напрузі в очікуванні, коли Тіллерсон зайде в крісло глави Держдепу, відмовлятися їхати в Давос на «Український ланч» тільки тому, що це майданчик Пінчука, є маячнею.

 

На думку експерта, враховуючи провал позиції офіційного Києва на президентських виборах в США, зараз саме час для того, щоб за допомогою неформальної дипломатії намагатися вирівняти ситуацію, поки ще є можливість для маневру.

«Замість цього наші чиновники подумують в Давос не їхати, тому що незрозуміло, як це буде сприйняте нагорі. Чи напередодні «нового Мюнхена» найкраща форма захисту - засунути голову в пісок як страус, сподіваючись, що «раптом пронесе»? Ні, хлопці, не пронесе. Я не сумніваюся, що відносини між Трампом і Путіним через якийсь час ускладняться, але поки у них буде «медовий місяць» для нас дуже важливо, щоб не сталося чергової української біди, коли нас «розпишуть» тільки тому, що ми боїмося сісти в одне крісло з крокодилами, але при цьому віддаємо себе на їх добру волю. Дива не буде, хлопці, поки ми не докладемо титанічних зусиль, не викинемо спочатку з голови поганий інфантилізм, не збудуємо потужну економіку, а з нею міцні армію і флот, щоб менше залежати від волі сильних світу. А поки цього не станеться, нам треба маневрувати у пошуках місця під сонцем », - резюмував Юрій Романенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: