Експерти назвали головну ваду партійних фінансових звітів

Експерти назвали головну ваду партійних фінансових звітів
Фіансові звіти партій

Партії не несуть відповідальності за порушення, штрафують лише людину, яка підписала звіт

Національне агентство з питань запобігання корупції, яке має перевіряти фінансові звіти партій, має дуже мало важелів впливу, навіть за очевидності явних порушень.

На думку аналітика центру «Ейдос» Сергія Адаменка, найбільша вада існуючого законодавства – дуже малі штрафи.

«Якщо політична партія не подасть звіт, вона сплатить від 5100 до 6800 гривень штрафу. До того ж у Європі відповідальність несе політична партія, а у нас - безпосередньо той, хто підписав звіт. Там штраф накладається на партію і, як правило, він такий, що краще партію ліквідувати, ніж його заплатити», - пояснив експерт.

Підтверджує недієвість існуючих механізмів покарання і Олексій Кошель з Комітету виборців: «Ідеться про незначне покарання у вигляді штрафів, але політичні санкції були б ефективнішими. Є ще одна прогалина – понад сто політичних партій не подають фінансові звіти, а НАЗК заявляє, що просто не може знайти їхніх керівників. Ми ж пропонуємо на законодавчому рівні передбачити норму, аби у партії, яка двічі не подає фінансовий звіт, анулювати реєстраційне свідоцтво».

У цілому ж фінансові звіти політичних партій виявили багато проблемних місць.

Наприклад, Радикальна партія взагалі не задекларувала жодного регіонального осередку. А в «Батьківщині» джерелами фінансових надходжень назвали маловідомих жителів Київської області, які вносили на партійний рахунок однакові суми близько двох тисяч гривень. Така схема не може не викликати підозри.

Більше читайте в статті «Главкома»: Пограбування «Самопомочі». БПП готує переворот у фінансуванні партій

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: