Експерти оцінили привабливість українського банківського сектора для іноземних інвесторів

Експерти оцінили привабливість українського банківського сектора для іноземних інвесторів
Іноземні інвестиції

Обсяги інвестицій в Україну виглядають явно недостатніми

В українській економіці спостерігається невелике пожвавлення, проте для її подальшого зростання необхідний приплив іноземних інвестицій. Одним з важливих напрямків при цьому можуть стати інвестиції в банківський сектор.

Таку думку висловили експерти, коментуючи виданню Realist ситуацію з припливом закордонного капіталу в Україну.

Так, голова Ділової ради «Україна-Ізраїль» Олександр Павлов вважає, що приплив банківського капіталу благотворно вплине на розвиток основних галузей економіки, дозволить модернізувати її та створити нові робочі місця, поліпшити добробут людей.

«Для сьогоднішньої України капітал потрібен для різного роду інфраструктурних проектів - загальнонаціональних і місцевих, для експортно орієнтованих галузей промисловості і сільського господарства, для модернізації економіки, медицини в цілому, для реалізації сучасних ресурсо- і енергозберігаючих програм. Це дозволить створити нові робочі місця, провести швидку модернізацію економіки, скоротити витрати сировини і енергії, згенерувати нові доходи, швидше розрахуватися з внутрішніми і зовнішніми боргами, фінансово забезпечити соціальні та п нсіонние програми. І в цілому підвищити добробут і економічну незалежність держави», - вважає Павлов.

«Очевидно, що інвестиції в банки впливають на економіку з мультиплікатором. Долар, вкладений в капітал, дозволяє банкам забезпечувати до десяти доларів кредитної підтримки економіки. Тому значення інвестицій в українські банки не можна недооцінювати. Проте мізерність прямих іноземних інвестицій в інші галузі відображає численні системні проблеми українського ринку, з якими стикаються і банки: відсутність верховенства закону і гарантій недоторканності інвестицій, порушення конкурентного середовища, обмеження на трансграничний рух капіталу», - констатує СЕО Альфа-Банку Україна Іван Світек.

На сьогоднішній день Україна може бути привабливою для тих інвесторів, які зацікавлені в довгостроковому інвестуванні. Для України ж це вигідно тим, що ресурси, які прийшли в банки, живлять інші бізнеси.

«Український банківський сектор може бути привабливий для тих гравців, хто хоче зробити ставку або на Україну і її зростання в макроперспективі, або для тих, хто хоче спробувати спеціалізовані бізнес-моделі, наприклад, пов'язані з інтернетом, аграрним бізнесом, малим бізнесом і так далі. Купівля банку - це дуже дороге задоволення і серйозна інвестиція, і ті, хто буде проводити операції з купівлі банків на українському ринку, стануть серйозними гравцями, зацікавленими в довгостроковій інвестиції», - говорить голова правління Правексбанку Тарас Кириченко.

Поки ж, вважають деякі експерти, обсяги інвестицій в Україну виглядають явно недостатніми.

«Незважаючи на пожвавлення, яке відбувається в економіці, Україна досі відчуває дефіцит іноземних інвестицій. Нетто-приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну за підсумками першого півріччя 2017 року склав $1,5 млрд, тоді як за аналогічний період 2016 року він дорівнював $2,1 млрд. Тобто, незважаючи на зростання економічної активності, приплив іноземних інвестицій навіть не стагнує, а загасає», - зазначає Світек.

У виконавчого директора банківської асоціації НАБУ Олени Коробкової інша думка. Вона зазначає, що закордонні бізнесмени збільшують кількість інвестицій в Україну. Втім, за її словами, український банківський сектор при цьому залишається малопривабливим для іноземних інвесторів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: