Фейгін назвав строки звільнення журналіста Сущенка, ув’язненого Кремлем

Фейгін назвав строки звільнення журналіста Сущенка, ув’язненого Кремлем
Роман Сущенко

Фейгін припустив, що «якщо буде якесь істотне загострення між Україною і Росією», питання звільнення Сущенка може відкластися

Марк Фейгін, адвокат Романа Сущенка - власного кореспондента Укрінформу, незаконно заарештованого в Москві, - прогнозує початок основного суду у справі свого підзахисного восени, а звільнення журналіста - до кінця року. Про це Фейгін розповів в інтерв'ю Front News International, опублікованому в неділю.

«До кінця року. Такі процесуальні строки. Тобто ми чисто теоретично можемо завершити основний суд першої інстанції й оскарження до кінця року. Якщо вирок набере чинності, то ніщо не заважає Путіну з цього моменту наступного дня його помилувати. Грубо кажучи, провести ось цей обмін. Тоді перешкода знімається, тому що формально зараз помилувати його Путін не може. У нього немає для цього повноважень. Спочатку вирок має набути чинності. Строки, звичайно, можуть змінюватися. А вже як буде – подивимося», - сказав адвокат, відповідаючи на запитання журналіста: «Коли можете прогнозувати звільнення Романа?».

Водночас Фейгін припустив, що «якщо буде якесь істотне загострення між Україною і Росією», питання звільнення Сущенка може відкластися. «Нагадаю вам, що той же Сенцов сидить уже четвертий рік, хоча він теж розраховував на обмін. Ризики є, і саме через цей ризик роботу зі звільнення Романа Сущенка було розпочато не тоді, коли вже пройшов суд. Питання це має постійно бути на рівні політичного рішення, навіть на стадії попереднього слідства. Щоб добитися звільнення політв'язня, переговори мають йти паралельно з будь-якими процесуальними процедурами. А якщо вони гальмуються, то це створює передумови до того, щоб торг вівся довше і ціна зростала», - зазначив адвокат.

Він також додав, що суд щодо продовження арешту Сущенка «однозначно» буде. «Я вже це знаю, оскільки в п'ятницю було ознайомлення з постановою про призначення психолого-психіатричної експертизи. Вона пройде в липні. Тому, щоб її провести в липні, строк арешту потрібно продовжити на два-три місяці. Швидше за все, строк тримання під вартою продовжать до 30 серпня... Поки не буде домовленості на найвищому рівні про його повернення, жодних змін у справі не буде, і тішити себе ілюзіями не варто», - зазначив адвокат.

Фейгін також повідомив, що основний суд у справі Сущенка не почнеться після 30 серпня, оскільки швидше за все в цей період почнеться ознайомлення зі справою. «Я думаю, що суд почнеться у кращому разі восени. Але точної дати назвати не можу. Це залежить не від захисту, а від слідства», - зазначив він.

Нагадаємо, що журналіста Укрінформу Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому пред'явили звинувачення у «шпигунстві».

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ спростували цю заяву. 26 квітня Лефортовський суд Москви продовжив перебування Сущенка під вартою до 30 червня. Адвокат журналіста Марк Фейгін подав у Мосміськсуд скаргу на це рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: