ФСБ затримала директора підприємства, яке поставляло турбіни Siemens в Крим

ФСБ затримала директора підприємства, яке поставляло турбіни Siemens в Крим
Гендиректор російського підприємства «Силові машини» Роман Філіппов

Романа Філіппова затримали за підозрою у розголошенні держтаємниці

Генерального директора російського підприємства «Силові машини» Романа Філіппова затримали в Санкт-Петербурзі співробітники Федеральної служби безпеки РФ.

Про це повідомляє «Фонтанка» з посиланням на власні джерела.

Відзначається, що приводом «для інтересу правоохоронних органів до топ-менеджера» стала підозра у розголошенні держтаємниці.

В управлінні ФСБ у Петербурзі і Ленінградській області заявили, що 13 липня коментарів з цього питання не буде. Прес-служба «Силових машин» не відповіла на запит видання.

Інформацію про затримання Філіппова також підтверджує «Тасс» та «Рбк».

«Так, дійсно Роман Філіппов затриманий. Його підозрюють у розголошенні держтаємниці», - сказав співрозмовник агентства «Тасс».

За даними слідства, гендиректор «ознайомив сторонніх осіб з документами, що містять секретні відомості».  Після обшуку на робочому місці і вдома, Філіппова допитали як підозрюваного. Після цього слідчі відпустили його під підписку про невиїзд, додає згодом «Фонтанка».

Інформація про затримання Філіппова надійшла на тлі скандалу навколо постачання турбін марки Siemens в окупований Росією Крим. Турбіни SGT5-2000E виробляються петербурзькою компанією «Сіменс Технології Газових Турбін» (СТГТ) – спільному підприємством Siemens і ВАТ «Силові машини».

У 2016 році Україна і ЄС змінили умови контракту з німецькою компанією Siemens, заборонивши використання турбін для електростанцій на території анексованого Криму.

У березні 2017 року німецький концерн Siemens заявив, що поставив чотири газові турбіни російському «Технопромекспорту», за контрактом, який був укладений до введення відповідних санкцій.

5 липня цього року Reuters повідомив, посилаючись на свої джерела, що компанія Siemens в обхід санкцій поставила до Криму газові турбіни для будівництва електростанції.

6 липня компанія Siemens заперечила, що поставила до окупованого Криму свої газові турбіни для будівництва електростанції. 

7 липня Siemens створив спеціальну комісію, щоб розслідувати факт можливої поставки своїх турбін до Криму.

Згодом компанія заявляла, що має намір через суд домогтися повернення своїх турбін, які за документами призначалися для теплоелектростанції Тамані, але до літа 2017 року виявилися в Криму. Москва заявляла, що в Криму знаходяться тільки турбіни російського виробництва з російських компонентів.

13 липня агентство Reuters з посиланням  на очевидців повідомило, що у порт Феодосія в окупованому Росією Криму, можливо, були доставлені ще дві газові турбіни невідомого виробництва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: