Гаага вивчатиме злочини Росії в Криму мінімум три роки - правозахисники

Гаага вивчатиме злочини Росії в Криму мінімум три роки - правозахисники
Гаазький суд

Рослідування може затягнутися і буде непростим

Вивчення Міжнародним кримінальним судом в Гаазі зібраних правозахисниками матеріалів про злочини Росії в окупованому Криму може тривати до трьох років.

Про це попереджають правозахисники і наголошують, що розслідування злочинів РФ проти людяності в Криму буде проходити з ускладненнями, пише Zn.ua.

«Офіс прокурора в Гаазі не обмежений часовими рамками, а вивчення російсько-грузинського збройного конфлікту зайняло у нього вісім років, оскільки Кремль вводив суд в оману», - йдеться в статті.

Голова Європейського комітету проти тортур Микола Гнатовский вважає, що в якості повноправного члена суду України могла б заощадити багато часу.

«Ми знову зайняли позицію об'єкта замість того, щоб бути активним суб'єктом. Ми відкрилися і сказали суду: «Ось, дивіться на всю нашу білизну і думайте, що з цим робити». Якби ми були членом МКС, то могли б відразу передати ситуацію на розгляд прокурору і як мінімум заощадили б час на одному етапі - попередньому розслідуванні», - пояснив він.

Юрист відмовився прогнозувати, чи порушить Гаага справу за злочинами в Криму. Правозахисники, водночас, сходяться в думках про те, що в разі порушення справи розслідування буде складним, якщо врахувати ізольованість півострова і відмову РФ від співпраці з МКС.

Нагадаємо, в листопаді Група правозахисників направила на розгляд Міжнародного кримінального суду звіт з доказами злочинів проти людяності на території окупованого РФ Кримського півострова. 15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Вже на наступний день, в середу, 16 листопада, Президент РФ Володимир Путін підписав розпорядження про намір Росії не бути учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: