Геополітичні ігри цікавлять Путіна більше, ніж відновлення російської економіки, - Bloomberg

Геополітичні ігри цікавлять Путіна більше, ніж відновлення російської економіки, - Bloomberg
Фото uapress.info

Після вересневих парламентських виборів, в результаті яких майже гарантовано переможе пропутінська партія «Єдина Росія», не залишиться причин заважати стрімкому зростанню цін

Говорити про початок відновлення російської економіки зарано.Уряд Росії не зробив ніяких кроків для стимуляції економічного зростання: воно не почало стимулювати попит, збільшувати витрати, пом'якшувати законодавство або зміцнювати засоби захисту прав інвесторів, пише Bloomberg .

«Центробанк, в свою чергу, не поспішав знижувати ставки кредитів. Наприкінці липня його керівництво прийняло рішення залишити ключову ставку на рівні 10,5%, що дозволяє керрі-трейдерами і далі отримувати високі доходи і заважає бізнесу відкладати кошти для подальших інвестицій. У цьому році розмір ключової ставки було змінено всього один раз, в червні, коли вона була знижена з 11% до 10,5%», - зазначає видання.

В статті йдеться, що в кінці липня економічний радник Путіна Андрій Бєлоусов, який щиро вірить в ефективність монетарного стимулювання, поскаржився на те, що рубль надто зміцнив свої позиції, і президент Володимир Путін теж висловив своє занепокоєння з цього приводу - але не настільки переконливо, щоб Центробанк відчув необхідність відреагувати на його слова. Більш того, Центробанк виступив із заявою про те, що він не планує послаблювати рубль.

«Центробанк міг би допомогти уряду, почавши купувати долари на вільному ринку, щоб збільшити золотовалютні резерви. В деякій мірі він вже це робить: в цьому році обсяг золотовалютних запасів поступово збільшувався. Однак цього недостатньо, щоб протистояти тиску з боку керрі-трейдерів», - зазначає видання.

Bloomberg пише, що у Росії є безліч банківських аналітиків, які скажуть, що поточний курс рубля обгрунтований. Залежність Росії від експорту нафти трохи зменшилася, коли ціна на неї впала. У цьому році Росія стала найбільшим в світі експортером пшениці. Її сільськогосподарський сектор отримав вигоду з ембарго на західні продукти харчування і з відносної слабкості рубля в минулому році. Економіка Росії зараз, безсумнівно, більш стабільна, ніж в період падіння ціни на нафту і безпосередньо після анексії Криму. Інвестори вже звикли до поточного статусу Росії: її не можна назвати ні державою-ізгоєм, ні економічним центром сили - це скоріше країна, яка цілком підходить для торгівлі, поки в більш безпечних країнах ставки негативні.

«Можливо, це помилка. Російська економіка застрягла в стані невизначеності. Поки Путін керує країною, він не готовий допустити подальше розширення економічної свободи або запустити приватизацію більшої частини сировинної економіки Росії. Приватизація частини акцій нафтових компаній, яка, згідно з, планам, повинна покрити дефіцит бюджету в цьому році, йде не так гладко, як гадалося. Ігор Сечин, глава «Роснефти» - найбільшої нафтової компанії в Росії, акції якої уряд хоче продати - претендує на акції «Башнефть», яка теж готується продати частину своїх акцій. Власні умови приватизації «Роснефти» складені так, щоб нові інвестори мали якомога менше впливу на процес управління компанією», - йдеться у матеріалі.

Видання підкреслює, що зараз Путін зайнятий перестановками всередині своєї команди: нещодавно він продемонстрував готовність звільнити своїх старих друзів і товарищів і призначити на ключові пости нове покоління бюрократів, багато з яких є вихідцями з лав служб безпекиОднак в питаннях економіки Путін, почевидно, не може прийняти зміни в тій відсталій структурі, яку він створив. Він може вести бесіди з експертами про альтернативні сценарії, але він набагато більшою мірою зацікавлений в своїх геополітичних іграх в Сирії і на Україні, ніж в тому, щоб спробувати відновити російську економіку.

«Це означає, що уряд і Центробанк в кінцевому підсумку будуть змушені погодитися на ослаблення рубля, щоб покрити дефіцит бюджету. Цільові орієнтири щодо інфляції знову будуть зрушені: вони, як і купівельна спроможність росіян, мають для Путіна набагато менше значення, ніж його здатність зберігати контроль над усіма аспектами життя в його країні. Після вересневих парламентських виборів, в результаті яких майже гарантовано переможе пропутінська партія «Єдина Росія», залишиться ще менше причин заважати стрімкому зростанню цін. Тоді Центробанк, можливо, знову спробує вплинути на курс рубля», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: