Глава кіберполіції: Наступна кібератака може відбутись на День Незалежності

Глава кіберполіції: Наступна кібератака може відбутись на День Незалежності
Глава кіберполіції Сергій Демедюк

Кіберполіція простежила, що кібератаки відбуваються напередодні або в день якихось великих свят для України

Кіберполіція припускає, що наступна кібератака в Україні може відбутися 24 серпня, на День Незалежності. Про це повідомив в інтерв’ю «Главкому» керівник кіберполіції Сергій Демедюк.

«Ми попереджаємо, що це буде 24 серпня, на День Незалежності. Ми бачимо, що такі атаки відбуваються напередодні або в день якихось великих свят для України», - сказав він.

Демедюк повідомив, що в шкідливому програмному забезпеченні M.E.Doc було багато елементів, які до цього часу не активовані. «Ми ще не знаємо у повній мірі, які властивості має вірус. У нас лише близько 1,3 тис. офіційних заяв, де розпочаті кримінальні провадження. Ми повинні враховувати: якщо злочинці знищили такий важливий для них канал отримання інформації, вони залишили резерви. Дуже потужні резерви. Зараз ми намагаємось знайти ще один канал. Мені хочеться сподіватись, Petya.A випадково уразив канал і попалив їх мережу, але це не так. Тому що ми чітко знаємо, основна мета кіберзлочинців - знищити сліди втручання у вразливі критичні об’єкти», - сказав глава кіберполіції.

Він зазначив, що ключ від Petya.A знайти вкрай складно. «Зазвичай, після зараження вірус-вимагач повідомляє хазяїну адресу комп’ютера, який він заблокував і на цей комп’ютер має прийти після оплати код декриптування. Але в цьому випадку ми не знайшли відповідного каналу зв’язку віруса зі своїм хазяїном. Це означає, що навмисно все криптувалось без можливості поновлення. Другий варіант - є вразливість, про яку ми ще не знаємо, вона буде фактичним ключем до всіх вражених комп’ютерів», - сказав Демедюк.

Нагадаємо, 27 червня хакери атакували низку українських банків, енергетичних і транспортних компаній, а також органи влади, заразивши комп'ютери вірусом-здирником Petya.A.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: