Голова Конституційного суду Литви: Можливо, політики в Україні свідомо не хочуть незалежного суду

Голова Конституційного суду Литви: Можливо, політики в Україні свідомо не хочуть незалежного суду

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас

Фото: Главком 

Політики в Україні або не розуміють, або спеціально не хочуть, аби Конституційний суд був дійсно незалежним, - вважає Жалімас

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас в інтерв’ю «Главкому» заявив, що в нього склалося таке враження, що українські політики не хочуть незалежного європейського Конституційного суду.

«Адже є питання, чому український Конституційний суд не в повному складі, чому у ньому немає голови, такого керівника, який міг би відстоювати інтереси країни, наприклад, засуджуючи позицію російського Конституційного суду. Тобто політики в Україні або не розуміють, або спеціально не хочуть, аби суд цей був дійсно незалежним. Коли у суді тільки 13 суддів як зараз, і тільки декілька з них призначені після Революції гідності, виникає питання: як підходитиме суд до розгляду найбільш важливих справ? Наприклад, справ, які стосуються люстрації, декомунізації тощо», - розповів Жалімас.

Як відомо, екс-міністру юстиції України Олександру Лавриновичу інкримінують захоплення влади, звинувачують в організації публікації рішення Конституційного суду про повернення до Основного закону зразка 1996 року. Голова Конституційного суду Литви , коментуючи цю ситуацію, розповів, чи може бути кримінальне переслідування людини у його країні за вчинення подібних дій.

«Якщо є дані про те, що Конституційний суд за допомогою тих, чи інших осіб виконував команди президента, якщо є дані, що окремі особи за це отримали винагороду, тоді в інтересах вашої держави вирішити цю проблему. Але як було насправді, хто публікував, чи отримував за це щось, чи ні, має встановити слідство. Це рішення в якійсь мірі переламало розвиток вашої держави (повернення до Конституції редакції 2006 року, - «Главком»). Якщо провина є, то за неї так, має бути кримінальна відповідальність», - впевнений Жалімас.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: