Голова Конституційного суду Литви: Російські судді вчинили найтяжчий злочин у міжнародному праві

Голова Конституційного суду Литви: Російські судді вчинили найтяжчий злочин у міжнародному праві
Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас 

На думку Дайнюса Жалімаса, найтяжчий злочин російського правосуддя - узаконення агресії

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас в інтерв’ю «Главкому» пригадав, як у середині вересня російську делегацію суддів не пустили на форум конституційних судів, який відбувся у Литві.

«Це рішення було ухвалене на знак солідарності з Україною. Перший список з особами, яким заборонено в’їжджати до України, склала саме Україна, за рішенням РНБО. Серед них, звісно, є всі 19 суддів Російського Конституційного суду, які 19 березня 2014 року за одну ніч приймали рішення стосовно Криму. Всім зрозуміло, що це рішення є цинічним паплюженням міжнародного права і тим самим Конституції Російської Федерації», - зазначив Жалімас.

За його словами, після того як Україна склала свій список, потім його склала і  Литва.

«Є подібний санкційний список і в ЄС, до якого одразу після анексії Криму були включені особи, відповідальну за анексію Криму, бо це є міжнародним злочином. У Литві санкційний список був складений у 2016 році. В Україні на рік раніше. В Литві рішення про осіб під санкціями ухвалює Департамент міграції за поданням МЗС. Вищезгаданим російським суддям таким чином заборонений в’їзд на 10 років», - додав голова Конституційного суду Литви .

Також Жалімас прокоментував інформацію, що в кінці вересня Росія внесла його в «чорний список». Нагадаємо, голову Конституційного суду Литви і департамент міграції Литви звинуватили у пересиланні до РФ якогось документу, який нібито містив секретну інформацію.

«Питання в інформації, яку надали (російській стороні) для оскарження цього рішення (про заборону на в’їзд до Литви суддів КС – «Главком»)? Але питання заборони - це внутрішнє питання Литви. Судді Конституційного суду Російської Федерації вчинили одне з найтяжчих, якщо не найтяжче, порушень міжнародного права. Вони узаконили агресію. На основі рішень нашої держави Литовський Конституційний суд не міг запросити людей, які не мають права в’їзду до Литовської республіки», - резюмував Жалімас.

Детальніше читайте в інтерв’ю «Главкома»: Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас: Ви впевнені, що Венеційська комісія є другом України?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: