Голова Незалежної асоціації банків прогнозує, що третього і четвертого траншу МВФ Україна не дочекається

Голова Незалежної асоціації банків прогнозує, що третього і четвертого траншу МВФ Україна не дочекається
Роман Шпек, голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки 

Через затримку реформу в Україні МВФ не виділить транші

Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек не виключає, що цього року Україна не отримає обіцяні урядом і Національним банком чотири транші Міжнародного валютного фонду. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

«Уряд, Національний банк на початку 2017-го заявляли, що ми цього року зробимо реформи економіки і отримаємо чотири транші МВФ. Ну, один залучили. Якщо пощастить, буде ще один. Говорили «чотири», а результат - один, ну, можливо, два», - заявив Шпек.

Він пояснив, що це пов’язано із затримкою реформ в Україні. «Є така цікава тенденція. Коли говорять про транш МВФ, ні слова не кажуть про реформи. Але транш - це наслідок дій, а його відсутність - бездіяльності. Затримка траншу є результатом затримки реформ», - сказав Шпек.

Він зазначив, що через це Україна за два роки недоотримала близько $10 млрд кредитів – від Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку.

На думку Шпека, є шанси отримати другий транш МВФ до кінця року. «А от третього й четвертого в цьому році не буде точно. Потрібен прогрес у пенсійній реформі, приватизації, відповідальний проект бюджету. В МВФ дивляться загалом на те, що в країні відбувається. А ми підписалися, і не робимо. Відставання з виконанням програми тільки зростає. А вона не гумова у часі», - зазначив експерт.

Він нагадав, що в 2018 році фактично вже потрібно заново розпочинати переговори.

«Можна багато говорити, що у нас йдуть реформи, але якщо за рік ми отримуємо по одному-два транші замість чотирьох, то реформи у нас не йдуть і на половину від запланованого», - підкреслив Шпек.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: