Графіті «Ікони революції» відновлять і нададуть їм додаткового смислове навантаження

Графіті «Ікони революції» відновлять і нададуть їм додаткового смислове навантаження

Сьогодні магазин «Емпоріум» на Грушевського, на фасаді якого знищили патріотичні графіті часів Майдану, виїжджає з приміщення

Знищена графіті-трилогія «Ікони революції» на фасаді будівлі НАНУ за адресою вул. Грушевського 4 збираються відновлювати з додатковим смисловим навантаженням. Про це повідомили на брифінгу присвяченому питанню відновлення графіті Майдану та їх захиститу від вандалів.

«Безперечно графіті будуть відновлені. Але наразі вирішується питання щодо повної реставрації графіті у тому вигляді, в якому вони були до знищення або реконструкції з додаванням нових художніх елементів. В будь-якому випадку це не буде вважатися актом вандалізму», - сказав Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті.

Також він додав, що відновлені або реставровані графіті отримають додаткове смислове навантаження.

Нагадаємо, у Києві з будинку по вулиці Грушевського, 4 стерли графіті, які з’явились там у лютому 2014 року під час революційних подій на Євромайдані.

Відповідно до наказу Міністерства культури від 15 жовтня 2014 року, ці графіті були пам’яткою історії «Місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського у м. Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року 2014 р. вул. Грушевського, 1,2,3,4».

3 вересня група людей висловила протест проти знищення графіті. Активісти підпалили шини під вхідними дверима магазину елітних меблів, зі стін якого були стерті графіті. Також було розбито скло у вхідних дверях. Крім того, на вікна та двері магазину фарбами були нанесені різні написи: «Не зітреш нас», «Тут був Майдан. Він тут буде вічно», «Повага до історії».

Київська місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знищення графіті. Генеральна прокуратура ініціюватиме перевірку бізнесу підприємців, які знищили у Києві революційні графіті.

Також, директор Інституту української мови Павло Гриценко зазначив, що саме цю споруду, на якій були графіті-трилогії «Ікони революції», було здано в оренду, але наразі Інститут української мови має намір розірвати договір оренди.

Наразі магазин «Емпоріум» на Грушевського, на фасаді якого знищили патріотичні графіті часів Майдану, з'їжджає з приміщення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: