Гройсман відправив до мітингувальників переговірника. Той переконує, що уряд дбає про соціальну справедливість

Гройсман відправив до мітингувальників переговірника. Той переконує, що уряд дбає про соціальну справедливість

Востаннє багатократне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні мало місце наприкінці 1990-х років. Тоді рівень оплати послуг падав до 65-75%

Представники уряду провели зустріч з мітингувальниками, які сьогодні вийшли під стіни Кабміну з вимогою знизити тарифи та підняти соціальні стандарти.

При цьому делегати Гройсмана наголосили, що прирівнявши ціни на газ до ринкових, «уряд не дистанціювався від людей, а навпаки – потурбувався про тих, хто не в змозі буде оплатити житлово-комунальні послуги».

«Всі, хто потребує допомоги – отримає субсидію від держави. Наприклад, якщо українець з доходом 4134 грн. на місяць у місті Києві до підвищення цін тарифів у опалювальний сезон 2015/2016 років сплачував за житлово-комунальні послуги близько 1153 гривень на місяць, після підвищення цін і тарифів цей же українець у разі звернення за субсидією в опалювальний сезон 2016/2017 років буде сплачувати 916,2 грн на місяць і отримає субсидію у розмірі 1154,7 грн. на місяць», – запевнив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

Раніше держава дотувала усіх поспіль, загалом 15 мільйонів домогосподарств. У 2014 році пряма дотація «Нафтогазу» на знижку становила 114 млрд. грн. У цьому році на субсидії українцям, а на них претендуватиме 8-9 млн. українських домогосподарств, планується виділити 35 млрд. грн. Цю різницю уряд обіцяє спрямувати на «ремонт доріг, підтримку лікарень, шкіл, будівництво нових дитячих садочків».

Паралельно уряд готує пакет законопроектів щодо реформування системи оплати праці, які дозволять підвищити соціальні стандарти.  У вересні вони разом із проектом Державного бюджету на 2017 рік будуть подані до Верховної Ради України. Мова йде перш за все про підвищення мінімальної зарплатні й детінізації фонду заробітної плати.

Крім того, у Гройсмана нагадали, що українці мають можливість утеплитися до зими за кошти держави  через урядову програму із енергоефективності, і таким чином «удвічі зменшити плату за комунальні послуги».

«Не варто з недовірою ставитися до Урядової програми з енергоефективності, яку в народі називають «теплі» кредити. Наші розрахунки доводять, що «теплі» кредити – це не ярмо для людей. У «мінусі» навпаки держава за рахунок компенсацій тіла кредиту з державного та місцевого (15-20%) бюджетів», - наголосив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

За його словами, переваги цієї програми вже «відчули понад 160 тисяч сімей-учасниць». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: