Грузини не змирились із втратою територій – Катамадзе

Грузини не змирились із втратою територій – Катамадзе
Екс-посол Грузії в Україні Григол Катамадзе
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

На думку грузинського екс-посла, переможець у війні за Абхазію – російський військово-промисловий комплекс

Колишній посол Грузії в Україні Григол Катамадзе запевняє, що грузини ніколи не змиряться із втратою територій.

Про це дипломат заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Коли я буваю вдома, спілкуюсь з різними людьми в різних регіонах Грузії, то чую, що грузини ніколи не змиряться з тим, що наші історичні території не будуть в єдиному грузинському просторі. З так званого перемир’я 1993-го пройшли 24 роки – за ці роки з території Абхазії вигнано 350 тисяч громадян Грузії з півмільйонного населення, і не тільки етнічних грузин», - зазначив Катамадзе.

За його словами, за дев’ять років в Абхазії ситуація ніяк не змінилась на краще, «хоча це райський куточок світу».

«Цю територію за радянський період часу відвідувало в рік більше 10 мільйонів людей. Зараз у мене нема статистики, але я дуже сумніваюсь, що це дуже привабливе місце для туризму, і то туди, мабуть, їдуть прихильники екстриму. І я хочу донести до своїх абхазських друзів, що ми всі програли – в цій війні немає переможців. Переможець у війні за Абхазію – російський військово-промисловий комплекс», - додав Катамадзе, зазначивши, що на сьогодні на території Абхазії знаходиться кілька воєнних баз, там розміщені комплекси С-300.

Дипломат також пригадав, коли він працював заступником міністра оборони, в 1998-му році було кілька російських воєнних баз на території Грузії без відповідної правової основи.

«І ми вирішували питання їхнього закриття. Я казав російським колегам: поясність мені, будь ласка, функціональне значення та сенс знаходження російської воєнної бази в Батумі. Якщо гіпотетично уявити, що це фактор стримання для Туреччини як члена НАТО, то турецька армія – одна з найсильніших в світі, і воєнна база в Батумі точно не може бути фактором стримування. Ці бази в ті роки більше носили комерційний характер, ніж військово-політичний. І росіяни чудово це розуміли», - продовжує екс-посол Грузії.

Він вважає, що Абхазія та Південна Осетія потрібні були РФ для того, аби тримати Грузію на гачку, щоб у випадку якихось радикальних кроків, «завжди можна було на цю кнопку натиснути».

«Але це помилкова думка: Грузія не змінила своїх євроатлантичних прагнень», - резюмував Катамадзе.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: