Грузія готується до другого туру парламентських виборів

Грузія готується до другого туру парламентських виборів
В другому турі виборів у Грузії візьмуть участь двоє кандидатів у депутати, які 8 жовтня отримали найбільшу кількість голосів

Другий тур мажоритарних виборів у Грузії пройде не пізніше 2 листопада

Другий тур парламентських виборів в Грузії по мажорітарн6ой системі пройде не пізніше 2 листопада 2016 року, повідомила прес-спікер ЦВК Грузії Анна Мікеладзе на брифінгу.

«Згідно із законодавством, Центральна виборча комісія призначає другий тур виборів після того, як будуть підсумовані результати першого туру, відповідно, останній термін проведення друге турів - 2 листопада поточного року», - сказала Мікеладзе.

Вона пояснила, що в другому турі виборів візьмуть участь двоє кандидатів у депутати, які 8 жовтня отримали найбільшу кількість голосів.

«За попередньою інформацією, другі тури будуть проведені в 50 мажоритарних округах, хоча остаточні дані будуть відомі після відповідних процедур, визначених законодавством», - зазначила Мікеладзе.

За пропорційною системою, де на «партійні» місця претендували 19 партій і шість виборчих блоків, в головному законодавчому органі країни будуть представлені три політичні сили.

За підсумками пропорційних виборів правляча партія «Грузинська мрія - демократична Грузія» набирає 48,67%, опозиційна «Єдиний національний рух» - 27,11%, а блок «Давид Тархан-Моураві, Ірма Інашвілі - Альянс патріотів Грузії, Об'єднана опозиція» - 5,01%

«На цьому етапі йде процес перевірки та уточнення даних. Нагадую, що остаточні підсумки пропорційних виборів повинні підбитися не пізніше 27 жовтня », - сказала Мікеладзе.

Спікер ЦВК також повідомила, що вчора ввечері завершився термін внесення скарг в окружні виборчі комісії. Члени комісії вже приступили до їх розгляду.

«Згідно процедурам, окружна виборча комісія розгляне скарги протягом двох днів після їх реєстрації, а розпорядження окружної виборчої комісії можуть бути оскаржені в суді», - сказала вона.

За її словами, до теперішнього часу задоволено певну кількість скарг; більшість з яких стосувалася притягнення до дисциплінарної відповідальності членів комісії.

Як сьогодні повідомляв Главком, кандидат в мажоритарні депутати від «Єдиного Національного руху» в Зугдіді, колишня перша леді Сандра Рулофс поки не вирішила, чи братиме участь у другому турі виборів, оскільки вибори на кількох її ділянках визнані такими, що не відбулися, і повторні пройдуть 22 жовтня.

Нагадаємо, парламентські вибори в Грузії відбулись 8 жовтня. За попередніми даними ЦВК, до парламенту Грузії проходить три партії, причому найбільше місць отримала правляча «Грузинська мрія». Вона випередила свого головного конкурента – партію Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух» – на 20%. Такий результат став неприємною несподіванкою для самого Саакашвілі, якого раніше здивували дані екзит-полу GfK, що також показали відставання ЄНР від «Грузинської мрії», хоча й не таке істотне.

Ще до закінчення підрахунку голосів опозиціонери – ЄНР та кілька інших політсил – заявили про фальсифікації виборів владою, про численні факти насильства і підкупу. Водночас низка міжнародних спостерігачів – ЄС, ОБСЄ та НАТО, а також кілька міжнародних організацій та ГУАМ – визнали вибори конкурентними.

Грузини ж у соціальних мережах сприймають те, що сталося, без особливого драматизму, нагадуючи «націоналам» про те, що не можна роками ховатися за постаттю третього президента і згадувати старі заслуги.

Очікується, що другий тур пройде в 50 з 73 одномандатних округах, де балотувалися представники партій і блоків, а також незалежні кандидати. У 23 округах- перемога дісталася правлячої партії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: