Імпортозаміщення: у російській їжі знайшли крейду, мило і цемент

Імпортозаміщення: у російській їжі знайшли крейду, мило і цемент
Фото з відкритих джерел

Причиною зростання фальсифікацій стала політика президента Путіна щодо заборони ввезення продуктів харчування та молочної продукції з ЄС

Все більше російських молокозаводів розбавляють свою молочну продукцію, повідомляє німецький таблоїд Bild з посиланням на дані Росспоживнагляду. У низці таких продуктів взагалі не було виявлено молока: замість нього там містилися замінники, в тому числі крейда, борошно, мило, вапно і навіть цемент.

Причиною зростання фальсифікацій, відзначає видання, стала політика президента Путіна щодо заборони ввезення продуктів харчування та молочної продукції з країн Євросоюзу. До Росії молочна продукція поставлялася насамперед з Німеччини і Франції тому, що в країні не вироблялося достатньої кількості молока. Як підкреслює Bild, величезна Росія виробляє в рік стільки ж молока, скільки значно менша за розмірами території Німеччина, а саме - 30 млн тонн.

В результаті тепер «німецькі фермери буквально купаються в молоці, яке неможливо продати, а російські молокозаводи відчувають дефіцит». Наприклад, липецький «Лев-Толстовський молочний завод» випустив у продаж сир, який горів, як факел.  Всього ж, за даними Россільгоспнагляду, свою продукцію розбавляють дві третини російських молочних заводів.

Причина фальсифікацій, як пояснює видання, полягає в тому, що «для виробництва одного кілограму сиру необхідно десять літрів молока». Є проблеми і з виробництвом звичайного молока. Зокрема, виробники розбавляють молочний порошок жирами і потім продають такий продукт під виглядом натурального молока. А якщо вони хочуть виробляти його ще й дешево, вони беруть найдешевше пальмове масло, яке може бути небезпечним для здоров'я.

Доказом масового шахрайства з пальмовою олією є статистика імпорту: останнім часом кількість ввезеної олії суттєво збільшилась. Тільки в першому кварталі 2016 року російська митниця заявила про майже 40-відсоткове зростання імпорту пальмової олії, і це при тому, що в минулому році цей показник вже виріс більш ніж на чверть.

Як відомо, у Росії панує економічна криза. Як повідомлялось, Росіябезпрецедентно швидко нарощує державний борг. Кошти одного з двох державних фондів за пропозицією міністерства фінансів вже в наступному році повинні бути повністю витрачені. Другий фонд, що покриває пенсійні потреби, запасів якого має вистачити до 2019 року, повинен тепер зі своїми майже одинадцятьма мільярдами євро теж бути розкритий.

Російський історик, третій номер списку опозиційної партії ПАРНАС на вибори до Державної думи РФ Андрій Зубов вважає, що з кожним місяцем в Росії все більш реальною стає можливість соціального вибуху.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: