Інтерпол може за місяць оголосити Онищенка в розшук

Інтерпол може за місяць оголосити Онищенка в розшук
Олександр Онищенко

НАБУ заявляє, що Інтерпол має повідомити своє рішення щодо розшуку Онищенка впродовж 30 днів

На минулому тижні відбулося засідання Комісії по контролю за файлами Інтерполу, на якому розглядалося питання про оголошення в міжнародний розшук народного депутата України Олександра Онищенка, підозрюваного у організації корупційної схеми з розкрадання газу. Інтерпол має повідомити своє рішення впродовж 30 днів. Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України у відповідь на численні звернення ЗМІ щодо можливості екстрадиції Онищенка.

В НАБУ пояснюють, що процедура екстрадиції здійснюється відповідно до норм як українського, так і міжнародного законодавства. «За українським законодавством для початку процедури екстрадиції громадянина, що перебуває на території іншої держави, має бути рішення суду про тримання особи під вартою. Таке рішення суд ухвалює за присутності підозрюваного у залі засідань, що у випадку нардепа Олександра Онищенка, який перебуває за межами України, наразі є технічно неможливим. Тож за таких обставин є необхідним оголошення нардепа у міжнародний розшук для затримання й обрання йому запобіжного заходу», - йдеться у повідомленні.

НАБУ нагадує, що ще 10 серпня надало Українському бюро Інтерполу усі необхідні документи. Також Національне бюро надало всі необхідні пояснення, які підтверджують відсутність політичних мотивів кримінального переслідування підозрюваного.

«Рішення про оголошення в міжнародний розшук у випадку Олександра Онищенка як народного депутата ухвалює Комісія по контролю за файлами Інтерполу. Засідання, на якому розглядалося це питання, відбулося минулого тижня. Відтак, рішення мають повідомити впродовж 30 днів», - інформує НАБУ.

«Оголошення Онищенка у міжнародний розшук має стати інструментом, який дозволить значно прискорити й перевести процес екстрадиції в активну фазу», - зазначає відомство.

Нагадуємо, народного депутата Олександра Онищенка підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

Повідомлення про підозру генеральний прокурор України підписав 27 липня ц.р. Згоду на притягнення його до відповідальності, затримання та арешт Верховна Рада надала 5 липня ц.р. Напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко покинув територію держави. 8 серпня 2016 року Онищенка було оголошено в національний розшук. 

У Королівській прокуратурі Великої Британії повідомили, що зволікання з процедурою екстрадиції Онищенка не пов’язане із вимогами британського законодавства.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: