Інвестори зацікавилися країнами підвищеного рівня ризику. Україна серед них

Інвестори зацікавилися країнами підвищеного рівня ризику. Україна серед них
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко

До груп інвестиційного ризику відносяться Україна, Таджикистан, Ірак, Білорусь

Іноземним інвесторам вигідно вкладати грошові ресурси в країни з підвищеним інвестиційним ризиком. Про це розповів Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, на прес–конференції у перс-центрі «Главкома».

Він розповів, що до груп інвестиційного ризику, зокрема, відносяться Україна, Таджикистан, Ірак, Білорусь.

«Більше того, ця поведінка почала змінюватись у інвесторів в кінці весни. Влітку Ірак вийшов на ринки позичкового капіталу. І зміг позичити грошовий ресурс під 7,5% річних. Таджикистан повідомив про те, що він виходить на зовнішні ринки і позичання капіталу. У них там серйозний інфраструктурний проект, який вони не можуть самостійно інвестувати, тому намагаються півмільярда доларів набрати на зовнішніх ринках позичання капіталу. Білоруси позичили 1,5 мільярдів доларів. Греки - по 4,5%», - розповідає Устенко.

За словами економіста, інвесторам вигідно вкладати кошти в не дуже розвинуті країни, адже на них можна більше заробити.

«Для них стали цікавими усі країни підвищеного рівня ризику. До цієї ж категорії відносяться Україна, Таджикистан, Ірак, Білорусь – країни що намагаються позичати гроші. У іноземців багато грошей і вони звикли отримувати більший рівень доходу порівняно з 2%, які вони можуть отримати від США. Їм навесні дали пробний шанс від греків. У них можна було купувати цінні папери та отримувати 4,5% річних. Але їм в цей момент була кинута ще одна вагома куля навесні цього року. Вона була кинута з боку Венесуели. Коли президент Венесуели відмовлявся від будь-яких рухів, які потрібно було зробити країні, коли велика кількість населення вже знаходилась на вулиці, коли був вбитий представник опозиції, коли навіть палили шини – вони повернули 2,5 мільярдів доларів своїх зовнішніх обов’язків, які робили під 20% річних», - розповідає економіст.

Також Устенко висловлює занепокоєння щодо ефективності проведення реформ в Україні.

«У нас не було серйозного прогресу в структурних реформах протягом літа. Я вважаю, що якісь рухи були, але вони незначні. Навесні Україна могла позичати гроші на зовнішніх ринках під 9% річних, навіть трішки більше. Якби Україна зараз вийшла на ринок позичкового капіталу, то могла б позичити грошовий ресурс близько під 7,5% річних. Що вона(Україна. – Ред.) і почала робити, тому що почалось українське Road show в основних фінансових центрах світу. Як тільки Україна отримує доступ до зовнішнього ринку позичкового капіталу – швидкість проведення реформ починає різко знижуватись. Буде кореляція між можливістю позичати на зовнішніх ринках без умов та можливостю проведення реформ. Це мене лякає та насторожує», - говорить Устенко.

Дивіться запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: