Іспанія заблокувала систему підрахунку голосів виборців у Каталонії

Іспанія заблокувала систему підрахунку голосів виборців у Каталонії
Фото: @manelmarquez

Влада Іспанії заявила, що, заблокувавши систему підрахунку, скасувала референдум

Центральна влада Іспанії заблокувала електронну систему підрахунку голосів виборців у Каталонії, щоб завадити проведенню запланованого на неділю, 1 жовтня, референдуму щодо незалежності регіону. Іспанська поліція взяла під контроль каталонський технологічний центр, де зберігається програмне забезпечення для електронної системи підрахунку голосів. Тим самим Мадрид фактично «скасував» референдум, який він оголосив незаконним, заявив у суботу, 30 вересня, речник іспанського уряду Іньїго Мендес де Віго.

Каталонський прем'єр Карлес Пучдемон закликав, щоб у конфлікт регіону і центральної влади втрутилася третя сторона.

«Якщо буде перемога або якщо її не буде - за будь-якого сценарію має бути посередництво, тому що так справи не робляться», - заявив він, передає агенція AFP. Пучдемон не конкретизував, хто має стати посередником в цій ситуації, але натякнув, що цією справою має опікуватися Європейський Союз. «Я думаю, що було б логічним, щоб ЄС активно стежив за ситуацією та активно цікавився нею», - сказав він.

Раніше голова Європарламенту Антоніо Таяні заявив, що суперечка між центральною владою Іспанії і Каталонією є виключно іспанською проблемою, яку вони мають вирішити самі.

Як повідомлялося, іспанська поліція в суботу, 30 вересня, заблокувала доступ до 1,3 тисячі шкіл у Каталонії, у яких мають розташовуватися виборчі дільниці на референдумі про незалежність регіону.

Не менше чотирьох людей постраждали у результаті стрілянини на одній з виборчих дільниць, де має пройти голосування про незалежність Каталонії.

Нагадаємо, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз підтримує позицію Конституційного суду Іспанії і також не визнає референдум про незалежність Каталонії, який має відбутись 1 жовтня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: