Історія за Путіним: Новий Заповіт написаний раніше за Старий, а антична культура - вигадка

Історія за Путіним: Новий Заповіт написаний раніше за Старий, а антична культура - вигадка
Володимир Путін

У Кремлі вигаданий варіант історії охоче приймають, бо вона підтримує путінське геополітичне бачення

Грецька антична культура була гуманістичної вигадкою, а Троя впала тільки в Середні віки, Гомер і Вольтер писали свої вірші в один і той же час, Старий Заповіт був написаний тільки в пізньому Середньовіччі, через два століття після Нового Завіпоту - це дуже захоплива версія історії, яка в Росії вкрай успішна. У престижному Московському державному університеті впродовж 40 років викладають і популяризують «нову хронологію». Керівником проекту є математик Олексій Фоменко, університетський вчений старої формації, який розробив повну деталей теорію з великою кількістю формул і статистики, пише німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В теорії Фоменка стверджується, що тисячі років опису історії були… вигадкою. «У науковому світі ця теорія, за винятком власних кіл, не була визнана», - зазначив авторитетний швейцарський історик Фелікс Філіп Інгольд.

Робота Фоменка, на думку Інгольда, це «самостійна історична дисципліна, яка широко інтегрована в державний науковий апарат та підживлюється значними фінансовими та кадровими ресурсами». Інгольд бачить у зростанні популярності цієї дисципліни серйозну небезпеку для російського історичної свідомості і системи освіти

«Якщо справді було так, як стверджується в теорії Фоменка, тоді історіографія - це цех маніпуляторів. Всі документи, які описують історію більше 400 річної давності, є, на думку Фоменка, гуманістичної підробкою, якою в інтересах володарів, морочили голову про існування тисячолітньої єгипетської, грецької та римської античності, яка в дійсності була привнесена в Середні століття з Росії в Європу», - пише видання і додає: оосійський вплив, на думку Фоменка, був придушений німецькими істориками, які спотворили історію Росії в 18 столітті на замовлення царського двору. Фоменко просуває тезу про «справжню історію» Росії і античності. Римська висока культура в цьому трактуванні вийшла з татарського християнства. Ісус народився лише в 11 столітті на Босфорі. В альтернативній версії справжнім рятівником був народжений нібито на Кримському півострові і пізніше хрещений візантійський імператор Андронік I Комнін.

У матеріалі йдеться, що своєю версією історії Фоменко створює грунт для міфу про панслов'янські завойовницькі походи, які охопили Європу в період з XIV по XVI століття. У слов'янство, відповідно до теорії, входять також і монголи, і турки, і варяги і вікінги, також і татарам з монголами приписується нове значення. «Вони не вважаються племенами кочівників, які напали на Росію, а перспективними цивілізаторами і носіями культури, які, як і сама Росія, справили величезний вплив на європейську високу культуру». «Одним з них був Карл Великий, який згідно з теорією Фоменка, грунтуючись на імені (слов'янський «Крав» або «король») стає російським», - йдеться у статті.

«У Кремлі цю міфологію охоче приймають, оскільки вона підтримує путінське геополітичне бачення євразійського великого простору під російським керівництвом. У політичному плані Путін, як пише Інгольд, вже звернувся до «Нової хронології», оголосивши анексований Крим «російською святою землею», - пише видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: