Єльченко в ООН нагадав про агресію Росії: Україна протистоїть ядерній державі

Єльченко в ООН нагадав про агресію Росії: Україна протистоїть ядерній державі

Єльченко зазначив, що жорстоке порушення міжнародних зобов'язань, у тому числі Будапештського меморандуму, з боку Російської Федерації, підірвало всю систему безпеки ООН

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, виступаючи на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з нагоди Міжнародного дня за повну ліквідацію ядерної зброї,  нагадав, що зараз Україна протистоїть агресії держави, у якої є ядерна зброя.

Він зазначив, що жорстоке порушення міжнародних зобов'язань, у тому числі Будапештського меморандуму, з боку Російської Федерації, підірвало всю систему безпеки ООН.

«Ми поділяємо думку про те, що використання ядерної зброї є найсерйознішою загрозою, з якою нині стикнулося людство. Впродовж багатьох років Україна послідовно закликала до повної ліквідації ядерної зброї - ядерного роззброєння як кінцевої мети та зміцнення міжнародного режиму нерозповсюдження ядерної зброї як інструменту досягнення цієї мети. Ми переконані у необхідності посилення міжнародного співробітництва, щоб зміцнити існуючий режим міжнародного ядерного роззброєння та боротьби з розповсюдженням зброї масового знищення», - заявив Єльченко.

Він підкреслив, що заради досягнення цієї мети Україна продемонструвала активний підхід: відмовилась від ядерної зброї та приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) в листопаді 1994 року, а також з метою ліквідації використання високозбагаченого урану для цивільних цілей вилучила всі його запаси зі своєї національної території у березні 2012 року.

«Водночас ще раз підкреслюємо, що історичне рішення України відмовитися від своєї ядерної зброї та долучитися до ДНЯЗ як держави, що не володіє ядерною зброєю, в значній мірі базується на чітких гарантіях міжнародної безпеки, наданих письмово в 1994 році, зокрема, Будапештським меморандумом про гарантії безпеки, який був підписаний Україною, США, Великобританією та Російською Федерацією. Держави, які підписали Меморандум, тим самим «підтвердили своє зобов'язання утримуватися від загрози силою або застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використана проти України, окрім випадків самооборони або інших випадків, передбачених Статутом Організації Об'єднаних Націй». Зараз Україна протистоїть агресії держави, у якої є ядерна зброя. Жорстоке порушення міжнародних зобов'язань, у тому числі Будапештського меморандуму, з боку Російської Федерації, підірвало всю систему безпеки ООН», - наголосив Єльченко.

Постійний представник України при ООН зазначив, що цьому контексті можна також нагадати про зобов'язання ядерних держав, що містяться в Підсумковому документі Конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у 2010 році, «повністю дотримуватися їх існуючих зобов'язань щодо гарантій безпеки».

«Беручи до уваги вищезазначене, ми хотіли б ще раз наголосити, що повна відповідність чинним міжнародним зобов'язанням всіх держав є основною передумовою досягнення того, що світ стане вільним від ядерної зброї. Сьогоднішня зустріч - це ще одна можливість підкреслити важливість Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) в міжнародному порядку ядерного нерозповсюдження та роззброєння, - резюмував Єльченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: