ЄС оголосив Угорщині ультиматум через закон про закриття університету Сороса

ЄС оголосив Угорщині ультиматум через закон про закриття університету Сороса
Протести проти закриття університету Сороса

Попередження стало вже другим кроком ЄС за процедурою юридичної реакції на дії країни, що порушує правила Євросоюзу.

Європейський союз дав Угорщині термін в один місяць, щоб дати відповідь на занепокоєння щодо суперечливого закону про освіту, який критикують за його невідповідність праву ЄС.

Якщо Будапешт не дасть відповіді, що задовольнить ЄС, Євросоюз почне проти Угорщини юридичні процедури, повідомив віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс.

Це офіційне попередження стало вже другим кроком ЄС за процедурою юридичної реакції на дії країни, що порушує правила Євросоюзу.

До третього кроку – запровадження санкцій проти країни-порушника, серед яких, зокрема, припинення права голосу країни в Євросоюзі, – в ЄС наразі не вдавалися ще жодного разу.

Крім того, в четвер ЄС попередив Угорщину, що її новий закон про обмеження іноземного фінансування неурядових організацій не відповідає нормам Євросоюзу.

Нагадаємо, у квітні президент Угорщини Янош Адер підписав закон про вищу освіту з поправками, які дозволяють закрити Центральноєвропейський університет (CEU), заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

На вулиці Будапешту вийшли десятки тисяч людей, які виступали проти нового законодавства, яке змушує університет, заснований американським мільярдером Джорджем Соросом, покинути країну.

Відповідно до закону, університет має припинити прийом студентів у 2018 році і зачинити свої двері в 2021-му.

Представники правоцентристської Європейської народної партії Угорщини наприкінці квітня запевняли, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не буде закривати Центральноєвропейський університет.

Нещодавно прем’єр Угорщини Орбан звинуватив філантропа Сороса у побудові «мафіозної мережі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: