ЄС підтвердив домовленість про нові торговельні преференції для України

ЄС підтвердив домовленість про нові торговельні преференції для України
Преференції будуть запроваджені на трирічний період

Запровадження нових преференцій у ЄС назвали «жестом політичної та економічної підтримки України»

Країни-члени Європейського союзу офіційно затвердили домовленість з Європарламентом про обсяги нових торговельних преференцій для українських виробників.

Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Ради ЄС.

Рішення ухвалене на зустрічі послів країн-членів 28 червня.

«Ці заходи (запровадження нових преференцій) є жестом політичної та економічної підтримки України. Зважаючи на складну ситуацію, в якій Україна стикається зараз, ми сподіваємось швидко приступити до виконання нових норм», - йдеться в заяві Крістіана Кардони, міністра економіки Мальти, яка головує в Раді ЄС до кінця червня.

Нові торговельні преференції доповнять ті, що діють від 2016 року. У відповідності до рішення, мають бути  скасовані мита або встановлені безмитні квоти на низку товарних позицій.

Преференції будуть запроваджені на трирічний період. Додаткові безмитні квоти на сільгосппродукцію встановлені в таких обсягах:

Натуральний мед - 2500 тонн
Оброблені помідори - 3000 тонн
Виноградний сік - 500 тонн
Овес - 4000 тонн
Пшениця - 65 000 тонн
Кукурудза - 625 000 тонн
Ячмінь - 325 000 тонн
Злакові крупи та гранули - 7800 тонн

Крім того, передбачене повне зняття імпортних мит на декілька промислових товарів, зокрема на добрива, барвники, пігменти та інші фарбувальні речовини, взуття, мідь, алюміній, а також телевізійне та звукозаписувальне обладнання.

Перелік та обсяги преференцій узгоджені з переговорною групою Європарламенту, вони перевищують ті обсяги, які ЄП затвердив навесні. У зв’язку з цим для вступу рішення в дію необхідно провести повторне затвердження відповідного закону в Європарламенті та в Раді ЄС.

Нагадаємо, 1 червня цього року Європарламент проголосував за розширення безмитних квот для України з окремими винятками. Зокрема, євродепутати підтримали внесення поправок у пропозицію Єврокомісії щодо додаткових безмитних квот для України, виключивши томати, пшеницю і сечовину з переліку продукції, щодо якої ЄК пропонувала ввести додаткові квоти.

6 червня Комітет постійних представників ЄС попросили головуючу країну провести переговори з Європарламентом з метою швидкого запровадження заходів. Це означало, що не всі країни ЄС були згодні з пропозицією Єврокомісії.

В результаті міжінституційних переговорів ЄС щодо надання Україні торговельних преференцій сторони досягли компромісу, відповідно до якого квоти на томати, пшеницю, кукурудзу та мед будуть скорочені, сечовина з пропозицій виключена. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: