Єврокомісія запросила мандат на переговори з РФ про «Північний потік-2»

Єврокомісія запросила мандат на переговори з РФ про «Північний потік-2»
Карта російських газогонів

Єврокомісія хоче бути певною, що в разі побудови цей газогін буде діяти прозоро й без дискримінації інших учасників ринку

Європейська комісія схвалила запит до Ради Європейського союзу про надання мандату на переговори з Росією про основні принципи діяльності планованого газопроводу «Північний потік-2», відомого також як Nord Stream 2, який просуває Москва.

Як повідомила Єврокомісія, вона хоче бути певною, що в разі побудови цей газогін буде діяти прозоро й без дискримінації інших учасників ринку, під належним наглядом регуляторних органів і у відповідності до головних принципів міжнародного енергетичного права і законодавства ЄС у цій галузі.

Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович, якого цитують у повідомленні, заявив: «Створення добре диверсифікованого і конкурентного ринку газу є пріоритетом для енергетичної безпеки ЄС і стратегії Енергетичного союзу. Як ми вже не раз заявляли, «Північний потік-2» не є внеском у цілі Енергетичного союзу. Якщо цей газогін усе-таки збудують, ми принаймні маємо бути певні, що він діятиме прозоро і у відповідності з головними правилами енергетичного ринку ЄС».

Єврокомісар із питань збереження клімату і енергетики Мігель Аріас Каньєте, зі свого боку, сказав: «Як і будь-який інший інфраструктурний проект у ЄС, «Північний потік-2» не може і не повинен діяти в юридичній порожнечі чи тільки за енергетичним законодавством третьої країни. Ми хочемо отримати мандат Ради ЄС на переговори з Росією про конкретний режим, що застосує до «Північного потоку-2» головні принципи енергетичного законодавства ЄС, щоб зберегти функціонування внутрішнього енергетичного ринку ЄС».

Як пояснили в Єврокомісії, право ЄС вимагає повної відповідності з енергетичним законодавством Євросоюзу всіх наземних газопроводів, але морська секція проекту «Північний потік-2», планована дном Балтійського моря, нині опинилася у специфічній ситуації, бо частина її, включно з єдиною точкою входу, лежить поза юрисдикцією ЄС. Саме для цього Єврокомісія просить Раду ЄС надати мандат на переговори про спеціальний правовий режим, що врахує засадничі принципи міжнародного енергетичного права і законодавства ЄС у цій галузі.

Проект «Північний потік-2» має постачати газ із родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини дном Балтійського моря, оминаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Словаччину. Проект має розширити здатності вже збудованого першого «Північного потоку». Компанія Nord Stream 2 AG («Північний потік-2»), що займається плануванням будівництва, належить російському «Газпрому» на 100 відсотків через його філію в Нідерландах.

Критики вважають, що, на відміну від першої черги вже наявного газогону «Північний потік», планована друга не має економічного обґрунтування і є суто політичним проектом Кремля, що має на меті збільшити залежність Європи від російського газу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: