Європарламент ухвалив механізм призупинення безвізу

Європарламент ухвалив механізм призупинення безвізу
Європарламент

Рішення ще має бути затверджено Радою ЄС

Європейський парламент ухвалив пропозиції стосовно механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму Європейського Союзу з третіми країнами.

Відповідне голосування відбулося в четвер у Страсбурзі в рамках пленарного засідання. Зокрема, ухвалені зміни надають гнучкості для швидкої активізації механізму дії безвізового режиму ЄС із третіми країнами.

Відповідно до них, до громадян третіх країн знову можуть бути запроваджені візові вимоги в таких випадках: коли значно збільшилася кількість громадян, яким відмовлено у в’їзді або які порушують режим перебування на території ЄС; коли істотно збільшилася кількість необґрунтованих клопотань про надання притулку або в разі відсутності співпраці з питань реадмісії (повернення мігрантів). Візи також можуть бути відновлені в разі загрози громадському порядку або внутрішній безпеці країнам ЄС із боку громадян третіх країн.

Застосувати механізм тимчасового призупинення можуть як держави-члени, так і Європейська комісія. На Комісію також покладені функції моніторингу ситуації в країнах, які звільняються від віз, і регулярно, як мінімум раз на рік, звітувати парламенту та Раді щодо того, як ці країни виконують умови безвізового режиму та дотримуються прав людини.

Після повідомлення від держави-члена або після запиту простої більшості голосів країн-членів ЄС, або на підставі власної доповіді, Комісія має один місяць, щоби прийняти рішення про призупинення безвізового режиму на дев’ять місяців. Це рішення набере чинності автоматично. Відповідно до закону, протягом періоду призупинення безвізового режиму Комісія разом із зацікавленою країною повинна спробувати знайти вирішення ситуації, що призвела до призупинення безвізового режиму.

Якщо ситуація не зміниться, Комісія повинна представити не пізніше, ніж за два місяці до закінчення дев’ятимісячного періоду, пропозицію продовжити тимчасове відновлення візових вимог на додатковий період у 18 місяців. Це рішення може бути оскаржене як депутатами Європейського парламенту, так і державами-членами. Комісія також може в будь-який момент прийняти рішення представити законодавчу пропозицію, щоби перемістити третю країну зі списку країн, які звільняються від візових вимог, до переліку тих, які повинні мати візи. Механізм призупинення безвізового режиму не застосовується до Великої Британії та Ірландії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: