Євросоюз вимагає від РФ належного лікування і звільнення Сенцова

Євросоюз вимагає від РФ належного лікування і звільнення Сенцова
Політв'язень Олег Сенцов

Олег Сенцов продемонстрував неймовірну мужність, рішучість і самовідданість протягом 145 днів голодування, - підкреслила Косьянчич

Європейський союз вимагає від Росії «не лише швидкої і належної медичного лікування Олега Сенцова, а й його негайного звільнення разом з іншими незаконно утримуваними українцями в РФ та Криму».

Про це йдеться у заяві речниці Європейської зовнішньополітичної служби Майї Косьянчич, яку опублікували на сайті відомства увечері 7 жовтня.

«Олег Сенцов продемонстрував неймовірну мужність, рішучість і самовідданість протягом 145 днів голодування. Його стан здоров'я зараз погіршився до критичного», - підкреслила Косьянчич.

«Відмовляючи Сенцову у наданні належного стаціонарного медичного лікування, органи влади РФ його засадничі права, а також свої власні зобов'язання поважати права людини відповідно до міжнародного права, а саме - тимчасвого рішення Європейського суду із прав людини від 25 липня 2018 року», - йдеться у заяві.

«Олег Сенцов був ув'язнений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає. ЄС вважає цю справу порушенням міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя», - зауважила Косьянчич.

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Україна готова негайно забрати Сенцова з російської колонії, надати йому необхідне лікування та реабілітацію, і передати в обмін будь-кого з росіян, засуджених в Україні за важкі злочини.

Адвокат Дмитро Дінзе пояснив, що його підзахисний, український політв’язень Олег Сенцов, вирішив припинити голодування, бо російські тюремники планували почати його примусове годування.

Нагадаємо, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала Росію надати Сенцову, який відмовляється від довготривалого голодування, найкращих незалежних медичних спеціалістів.

Також Денісова вимагає, щоб Росія прискорила процес її допуску до Сенцова. «Мені треба особисто пересвідчитися, що його життю зараз нічого не загрожує. Якщо треба, то я хоч сьогодні виїду до колонії в Лабитнангі», - підкреслила омбудсмен.

Правозахисна організація Amnesty International в Україні заявила про неприпустимість примусового годування незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: