Київ закликає ООН посилити партнерство з Африканським Союзом

Київ закликає ООН посилити партнерство з Африканським Союзом
Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця (по центру)
Фото: Представництво України в ООН

В Раді безпеки ООН відбулися дебати на тему участі Африки у сферах миру і безпеки

Україна закликає ООН посилити співпрацю з регіональними організаціями у світі задля убезпечення від повномасштабних збройних конфліктів, а також задля збереження життя цивільного населення. Однією з таких організацій є Африканський Союз (АС), який «довів ефективність миротворчої діяльності з моменту розгортання своєї місії в Бурунді ще у 2003 році». Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час дебатів у Раді Безпеки ООН на тему підвищення спроможностей Африки у сферах миру і безпеки.

«ООН повинна подвоїти свої зусилля по зміцненню стратегічного партнерства з такими організаціями…», - сказав Кислиця.

За словами дипломата, Україна як країна, що є асоційованою з ЄС, підтримує підхід до вивчення можливостей для тристоронньої співпраці між ООН-ЄС-АС, оскільки це може забезпечити ефективну підтримку будівництва миру на Африканскому континенті. Кислиця підкреслив, що наступний, п'ятий саміт АС-ЄС, який відбудеться у листопаді 2017 року стане важливим у цьому відношенні.

«Підтримка повної операційної діяльності в Африці з точки зору будівництва миру повинна розглядатися як пріоритетна для Африканського Союзу… Ми бачимо необхідність належної підтримки логістики та фінансування операцій з підтримання миру та безпеки в Африці на стабільній основі», - наголосив Сергій Кислиця.

Як приклад ефективної співпраці ООН і Африканського Союзу український дипломат назвав миротворчу операцію в Дарфурі (змішана операція Африканського союзу - Організації Об'єднаних Націй в Дарфурі, відома як ЮНАМІД, була заснована 31 липня 2007 року, після прийняття резолюції 1769 (2007р.) Ради Безпеки. Основним мандатом ЮНАМІД є захист цивільного населення, але в її завдання також входить забезпечення безпеки в операціях з надання гуманітарної допомоги, контроль і перевірка виконання угод, сприяння загальному політичному процесу, сприяння забезпеченню прав людини і законності, безперервне спостереження за становищем на кордоні з Чадом і Центральноафриканською Республікою (ЦАР).

Україна висловлює занепокоєння присутністю і жорсткою діяльністю збройних груп у Центральноафриканській республіці, а також висловила підтримку Африканському Союзу в розбудові миру в Судані. «Ми готові продовжувати надавати наш практичний внесок у підтримку всіх зусиль миру та примирення. Ми визнаємо важливу роль АС у цьому процесі та вітаємо ініціативу АС щодо миру та примирення в ЦАР», - заявив Кислиця.

Як відомо, у травні 2017 року у Центральноафриканській республіці через зіткнення в місті Бріа між двома ворогуючими угрупованнями - християнської «Антибалака» і мусульманської «Селек» - загинули близько 300 і було поранено близько 200 людей. Більшість із загиблих були цивільними особами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: