Клімкін розповів про «дорожню карту» виконання мінських домовленостей

Клімкін розповів про «дорожню карту» виконання мінських домовленостей

Перед виконанням українською стороною політичного блоку має бути повністю виконаний безпековий блок, зазначив Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що майбутня «дорожня карта» виконання мінських домовленостей має, з погляду Києва, передбачати, що перед виконанням українською стороною політичного блоку має бути повністю виконаний безпековий блок.

Як сказав Клімкін в ефірі телевізійного «5-го каналу», цей безпековий блок «має передбачати реальну тишу, але одночасно також обов’язково повний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї території Донбасу, і, звичайно, до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону».

«Другий момент має полягати в тому, що ми маємо погодити мандат і домовитися про основні параметри місії, яка буде забезпечувати безпеку виборів. І третій момент: ми маємо домовитися, яким чином буде відбуватися виведення регулярних російських військ, найманців і зброї. Без таких домовленостей починати виконання політичного блоку, зокрема, закону про вибори, сенсу, звичайно, ніякого немає, бо це просто легітимізує сьогоднішній російський протекторат на Донбасі», – наголосив міністр.

Клімкін додав, що потім мають бути здійснені ще кілька безпекових кроків для того, щоб створити реальний простір для реальної безпечної ситуації на Донбасі. «І коли ОБСЄ реально нам скаже, що така безпека там наявна, можна переходити, звичайно, до практичних кроків, дати виборів. От саме така логіка має бути закріплена в «дорожній карті», – сказав міністр.

Нагадаємо, 19 жовтня відбулась зустріч глав держав у «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) в Берліні (Німеччина).

Переговори вели президент Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін і їхні делегації.

Зустріч завершилася о 00:15 четверга за Києвом.

Почалися переговори з півгодинним запізненням через затримку російської делегації. Планувалося, що зустріч у Берліні щодо України завершиться вже о 22:00 за київським часом. На зустрічі Порошенко не потиснув руки Путіну.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що Росія підтримала розміщення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Як заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, на сьогодні існує високий ризик вторгнення Російської Федерації в Харківську область.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: