Команда Філатова закупила в дитсадок «золоті» меблі і горщики, – розслідування ЗМІ

Команда Філатова закупила в дитсадок «золоті» меблі і горщики, – розслідування ЗМІ
Борис Філатов відкриває новий дитсадок

Журналісти викрили нові факти корупції в Дніпрі

Журналіст і редактор видання «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів про нові факти корупції в Дніпрі. Цього разу – під час закупівлі товарів для одного з дошкільних закладів міста.

Про це Ніколов написав на своїй сторінці в мережі Facebook і опублікував матеріали журналістського розслідування про те, як Департамент гуманітарної політики Дніпровського міської ради закупив обладнання для нового дошкільного закладу «Віночок» за вартістю на 30-60% вище від реальної, пише ZIK з посиланням на «канал 24».

У журналістському розслідуванні йдеться про те, що співробітники техвідділу Департаменту гуманітарної політики міськради Дніпра проводили моніторинг товарів та їх вартості, вибирали, що саме хочуть закупити для дитячих садків, прописували чіткі вимоги до товару, копіюючи їх із сайтів компаній-виробників, формували їх в лоти, щоб не допустити до участі в торгах «випадкові» компанії, і оголошували тендер.

«На торги приходили десяток «своїх» ФОП з числа родичів, друзів, однокласників і знайомих співробітників Департаменту, створюючи видимість конкуренції, і, зрозуміло, перемагали. Промоніторивши кілька десятків тендерів, ми встановили, що співробітники Департаменту, формуючи очікувану вартість закупівлі, тобто ту, на яку орієнтувалися учасники, завищували її на 30-60% від реальної. У деяких випадках різниця очікуваної закупівлі та реальної ціни на товар була ще більшою. Це, в свою чергу, дозволяло підприємцям продати товар, вартість якого, наприклад, становила 2,5 тис. грн, за 4,5-5 тис. грн. Що вони успішно і робили, отримуючи за посередницькі послуги між виробниками і департаментом надприбуток», – йдеться в розслідуванні.

Як приклад зловживань журналісти наводять предмети меблів і дитячі іграшки, закуплені для недавно відкритого дитсадка «Віночок». Так, дитячі стільчики, вартість яких становить 264 грн за одиницю, міськрада придбала за 564 грн. За стелажі для горщиків заплатили по 1792 грн за одиницю. Реальна вартість стелажів, які були закуплені для садка, – 1090 грн. Стінка для іграшок «Пазли», за яку департамент заплатив 11557 грн і яка за фактом була закуплена для садка, зараз коштує 5402 грн, а на момент торгів її вартість становила 4740 грн. Тобто за одну одиницю товару було переплачено 6817 грн. Стінка «Господарочка», яку департамент закупив по 4358 гривень, коштує зараз 1700 гривень. Стелаж «Сонечко» був закуплений за 9869 гривень за одну одиницю товару. Ідентичний стелаж коштує 4320 грн.

«На одному зі знімків ми побачили горщики, які щедрий департамент закупив по 282 грн за штуку. Вартість товару, який за фактом привезли в дитячий садок, становить всього 34,37 грн! Це далеко не всі товари, які були придбані для нового дитячого садка, але навіть деякі з наведених нами прикладів, вказують на те, що департамент гуманітарної політики міськради міг заощадити бюджетні гроші на закупівлі для дошкільних установ. Для цього всього-то й потрібно було, що відмовитися від бажання тринькати бюджет, передбачений на комфорт дітей, на благо десятка «своїх» ФОП», – йдеться в статті. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: