Комітет Ради у закордонних справах назвав «волинську ухвалу» Сейму Польщі провокацією

Комітет Ради у закордонних справах назвав «волинську ухвалу» Сейму Польщі провокацією
uateka.com

Комітет ВР висловлює глибоку стурбованість ухваленим польськими колегами рішенням

Комітет Верховної Ради в закордонних справах засудив односторонні дії Сенату і Сейму Польщі. Про це йдеться в заяві комітету, опублікованій на офіційному сайті парламенту. 

У заяві зазначається, що

. «Вважаючи, що ухвалення Сенатом і Сеймом Республіки Польща антиукраїнських постанов перекреслює весь конструктивний політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення та примирення і вшанування пам’яті невинно убієнних українців та поляків; засуджує односторонні дії Сенату і Сейму  Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, яких було досягнуто під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття», - сказано в повідомленні.

При цьому комітет висловлює жаль, що польський Сейм проігнорував пропозицію ВР спільно вшанувати жертв Волинських подій шляхом ухвалення спільної заяви, проект якої був заздалегідь переданий польським парламентарям та залишився без будь-якої реакції.

Українські парламентарі також наполягають на тому, що підхід авторів проектів постанов Сенату і Сейму Польщі до оцінки подій Волинської трагедії є політично незбалансованим та юридично некоректним. «(Комітет) розглядає прийняття Сенатом і Сеймом Республіки Польща цих постанов як провокативну акцію націоналістичних сил в Республіці Польща і як таку, що свідомо спрямована на підрив дружньої атмосфери українсько-польських взаємин; заявляє, що вся відповідальність за можливу руйнацію українсько-польських відносин має бути покладена на ініціаторів односторонньої відмови від погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща», - підкреслюється в заяві.

Попри це комітет підтримує доцільність продовження фахового діалогу між істориками України та Польщі з метою розкриття усіх досі нез’ясованих фактів та обставин спільної історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти.

«(Комітет) звертається до польських колег з наполегливим проханням припинити політизацію трагічних сторінок спільної українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей», - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українським націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: