Конституційний суд береться за справу про позбавлення Януковича звання президента

Конституційний суд береться за справу про позбавлення Януковича звання президента
Віктор Янукович

До Конституційного суду з поданням звернувся президент України Петро Порошенко

У середу, 19 жовтня, Конституційний Суд України у формі письмового слухання розпочне розгляд справи за конституційним поданням президента України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про позбавлення В. Януковича звання Президента України». Про це повідомляє прес-служба Конституційного Суду.

«Суб’єкт права на конституційне подання – Президент України – звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням визнати Закон України «Про позбавлення В. Януковича звання Президента України» від 4 лютого 2015  року  №  144–VIII (далі – Закон) таким, що не відповідає частині другій статті 6, частині другій статті 8, частині другій статті 19, статті 85, частині третій статті 105 Конституції України (є неконституційним)», - йдеться у повідомленні.

Президент України Петро Порошенко вважає, що цей Закон не відповідає частині третій статті 105 Конституції України, згідно з якою звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту. При цьому він зауважує, що зміна або розширення переліку випадків позбавлення президента України його звання можлива лише шляхом внесення змін до Конституції України, адже винятки з конституційних норм встановлюються самою Конституцією України, а не іншими нормативними актами.

Крім того, на думку Порошенка, вирішення питання про позбавлення звання президента України не віднесено до відання Верховної Ради, а тому суперечить окремим статтям Конституції України. На переконання автора клопотання, ненормативний характер цього Початок розгляду справи – о 10-й годині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: