Консули відвідали двох ув'язнених у Росії українців - МЗС

Консули відвідали двох ув'язнених у Росії українців - МЗС

Консули перевірили умови їх утримання та переконалися у відсутності скарг на стан його здоров’я

Українські консули відвідали в СІЗО утримуваних в Росії громадян України Сергія Литвинова та Олексія Чирнія.

Про це в Фейсбуці повідомляє департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України.

«11 серпня після тривалого очікування на дозвіл російської сторони українські консули Генерального консульства України в Ростові-на-Дону зустрілися із незаконно засудженим громадянином України Сергієм Литвиновим. Консули перевірили умови його утримання та переконалися у відсутності скарг на стан його здоров’я», - йдеться у повідомленні.

У МЗС також зазначають, що 5 серпня з метою надання належної консульсько-правової допомоги консул посольства України в Росії мав можливість відвідати громадянина України Олексія Чирнія, який утримується в ФКУ СІЗО-2 (Лєфортово, Москва).

«Консульська посадова особа переконалася в належних умовах перебування українця та задовільному стані його здоров’я», - інформують дипломати.

Нагадаємо, кримчанин Олексій Чирній є фігурантом «справи Олега Сенцова», яку ще називають «справою кримських терористів». Правозахисники називають усіх чотирьох засуджених у цій справі політичними в’язнями.

Його затримали російські силовики у травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили, зокрема, у спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури.

Як заявляв російський адвокат Ілля Новиков, який короткий час захищав Олексія Чирнія (його невдовзі примусово вивели зі справи), українець обмовив себе й інших учасників справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через катування.

Сергія Литвинова, селянина з Луганщини, затримали влітку 2014 року в Росії, куди він приїхав підлікуватися в лікарні. Його звинуватили в масових убивствах мирних жителів і зґвалтуваннях, які він нібито вчинив, перебуваючи у складі добровольчого батальйону «Дніпро-1». Суд у Росії засудив його до 8,5 років позбавлення волі. МЗС України назвало вирок українцеві виключно політично мотивованим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: