Кожен десятий автомобіль, куплений державою минулого року, російський

Кожен десятий автомобіль, куплений державою минулого року, російський

Минулого року українська влада закупила через державні тендери російських автомобілів майже на 160 млн грн

За підрахунками «Главкому», в 2015-му машини, зібрані в Росії, зайняли 10% в структурі закупівель автомобільного транспорту державними структурами та компаніями.
А в деяких сегментах ринку росіяни займають фактично цілком монопольне становище. Наприклад, комунальники, енергетики та лісництва закуповують «робочих конячок», які переважно виробляються в РФ.
Подібна ситуація склалася з кількох причин. Перша – держкомпанії зазвичай обмежені у фінансах. Тому шукають найдешевші автомобілі. А в цій ніші конкурентів у російського автопрому практично немає. Наприклад, майже всі авто, куплені минулого року лісництвами, - це вазівські «Ниви». Такий позашляховик в Україні коштує 240 000 гривень. Тоді як найбюджетніший європейський варіант всюдихода - Renault Duster - обійдеться мінімум у 383 000 грн.
Друга причина, за якою російський автопром відчуває себе впевнено на українських держтендерах, - тісні зв'язки з українськими виробниками спецтехніки. Наприклад, багато пожежних машин в Україні будуються на базі КамАЗів. Такі ж справи і з іншими різновидами комунальної техніки. Українські виробники встановлюють спеціальне обладнання на ГАЗ, ЗІЛ і КамАЗ. І, виходить, що купуючи, наприклад, сміттєвоз, виготовлений вітчизняним виробником, комунальні служби підтримують, у тому числі, і російський автопром.
Хоча українські держкомпанії і служби, як і раніше, купують російські авта, їх популярність усе ж падає. За підрахунками «Главкому», у порівнянні з довоєнним 2013-м частка російського автопрому в держзакупівлях транспорту скоротилася більше ніж у три рази. За підсумками минулого року російські авто поступилися позиції українським і навіть білоруським виробникам.
Суттєво посилив свої позиції в Україні білоруський МАЗ. Фактично Мінський автозавод посів позиції, які здав КамАЗ. Від закупівель останніх повністю відмовилися МВС і Міноборони. Також КамАЗи стали менше використовувати як шасі для комунальної техніки. Усе частіше збиральні машини і сміттєвози виробляють в Україні на базі білоруських вантажівок.
Не купують більше силові відомства і улюблені колись «Лади». У 2015-му Міністерства оборони і внутрішніх справ не купили жодного автомобіля, зібраного «АвтоВАЗом». Не було серед переможців даних відомств і виробника легендарних радянських міліцейських «Бобиків» (УАЗ). Усі автомобілі, які закуповували минулого року в Авакова, - це іномарки: Toyota, Renault і Isuzu.
Більше читайте в матеріалі «Главкому» «Держава Україна продовжує купувати російські автомобілі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: