«Кухар Путіна» хоче прибрати до рук нафтовий бізнес ІДІЛ - Die Presse

«Кухар Путіна» хоче прибрати до рук нафтовий бізнес ІДІЛ - Die Presse
Євген Пригожин

Пригожин нібито отримає контроль над чвертю нафтогазових родовищ в тих районах Сирії, які ще належить вирвати з рук ІДІЛ

Поки що «Ісламська держава» контролює багато нафтових й газових родовищ у Сирії. Сирійський уряд подумує над тим, як звільнити їх за допомогою росіян. Але як з цим пов'язаний «кухар Путіна»? - пише Die Presse.

За даними видання, за радянських часів Євген Пригожин, бізнесмен із Санкт-Петербурга, протягом декількох років відбував термін за крадіжку і шахрайство. «Потім він став «кухарем Володимира Путіна», стрімко розширюючи свій бізнес: його компанія забезпечує харчуванням російську армію і московські школи. Мільйони приносить йому і постачання їжі в МНС. І якщо правда те, що вдалося дізнатися борцю з корупцією Олексію Навальному, ім'я Пригожина пов'язують із розташованою в Петербурзі «фабрикою інтернет-тролів», де нібито і народжуються все пропутінські коментарі для інтернету»,- йдеться у статті.

«Але, схоже, Пригожину цього мало. Він, а точніше, пов'язана з ним компанія «Євро Поліс» націлилася на вельми прибутковий бізнес за кордоном», - пише видання.

Посилаючись на російські ЗМІ, Die Presse вказує на те, що «Євро Поліс» нібито отримає контроль над чвертю нафтогазових родовищ в тих районах Сирії, які ще належить вирвати з рук ІДІЛ. За словами російських журналістів, інформація була отримана з джерел, близьких до російського міненерго. «Як розповіли ці джерела, «Євро Поліс» підписав відповідний меморандум з міністром нафти і мінеральних ресурсів Сирії строком на п'ять років», - пише видання.

Згідно з документом, компанія зобов'язується звільнити, а потім здійснювати охорону захоплених терористами родовищ. Примітно, що мережу компаній Пригожина пов'язують з ПВК Вагнера, неформальною військовою організацією, члени якої з 2014 року задіяні на сході України, а з 2015 року - в Сирії, де, серед іншого, брали участь і у звільненні Пальміри.

Як зазначає видання, факт існування меморандуму підтвердили російському економічному виданню РБК як в оточенні Пригожина, так і в оточенні ПВК Вагнера. За повідомленнями fontanka.ru, співробітники «Євро Поліса» вже задіяні в Сирії на відновленні нафтових об'єктів як пожежники. Міненерго від коментарів відмовилося, пославшись на те, що у випадку з меморандумом йдеться про «комерційну таємницю».

Пригожин і його компанії перебувають у списку санкцій США. За даними американського мінфіну, Пригожин має «близькі ділові стосунки з російським міноборони». Одна з його компаній, йдеться в статті, нібито зайнята будівництвом військових баз поблизу українського кордону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: